Световната здравна организация издаде предупреждение срещу употребата на два индийски

...
Световната здравна организация издаде предупреждение срещу употребата на два индийски
Коментари Харесай

СЗО предупреди: Два индийски сиропа за кашлица могат да доведат до смърт

Световната здравна организация издаде предизвестие против използването на два индийски сиропа за кашлица, предизвикали гибелта на минимум 20 деца в Узбекистан.

СЗО съобщи, че продуктите, създадени от индийската компания Marion Biotech, са " ексцентрични " и че компанията не е предоставила гаранции за тяхната " сигурност и качество ", предава БНР. 

Предупреждението, издадено в сряда, идва, откакто предишния месец узбекистанските управляващи оповестиха, че минимум 20 деца са умряли след консумация на сироп, създаден от компанията под комерсиалното название Doc-1 Max.

Впоследствие индийското министерство на опазването на здравето спря производството на компанията, а Узбекистан забрани вноса и продажбата на Doc-1 Max.

В предизвестието на СЗО се споделя, че анализът на пробите от сиропа, осъществен от лабораториите за надзор на качеството в Узбекистан, е открил " неприемливи количества диетилен гликол и/или етилен гликол като замърсители "

Диетиленгликолът и етиленът са токсични за хората, когато се употребяват, и могат да доведат до гибел.

" И двата продукта може да имат позволения за стартиране на пазара в други страни в района. Възможно е също по този начин да са били популяризирани посредством неофициални пазари в други страни или райони ", съобщи СЗО.

Продуктите са " рискови и използването им, изключително при деца, може да докара до съществени пострадвания или гибел ", съобщи тя.

Представители на Marion Biotech не бяха открити незабавно за коментар.

Това е вторият индийски производител на медикаменти, който се сблъсква с инспекция от страна на регулаторните органи от октомври насам, когато СЗО свърза медикаментите на друга компания с поредност от смъртни случаи на деца в Гамбия.

Maiden Pharmaceuticals беше упрекната в производството на няколко токсични медикаменти за кашлица и настинка, които са довели до гибелта на минимум 66 деца в африканската страна.

Жертвите, най-вече на възраст сред пет месеца и четири години, са умряли от остра бъбречна непълнота.

Индия стартира следствие на Maiden Pharmaceuticals, само че по-късно съобщи, че следствието е открило, че подозрителните медикаменти са били със " общоприетоо качество ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР