Световната премиера на най-новия филм на легендата Клер Дени Двете

...
Световната премиера на най-новия филм на легендата Клер Дени Двете
Коментари Харесай

„Двете страни на острието“ на Клер Дени открива 26-ия София Филм Фест

Световната премиера на най-новия филм на легендата Клер Дени „ Двете страни на острието “ ще бъде след броени дни в конкурсната стратегия на Берлинале. София Филм Фест е първият фестивал в света след Берлин, който ще показа творбата на откриването на 26-ото си издание, планувано за 10 март в Зала 1 на НДК. Филмът е част от френската стратегия на фестивала, осъществена в партньорство с Френския институт в България по случай Председателството на Франция на Европейския съюз.

Главните функции са поверени на другари и съидейници, с които Дени работи през годините – превъзходните Жулиет Бинош и Венсан Линдон. Сюжетът наблюдава връзките в една фамилна двойка, която има постоянна връзка в продължение на десетилетие. Но по този начин наподобява действителността на пръв взор. Оказва се, че Сара не е безразлична към… най-хубавия другар на своя брачен партньор...
Предизвикателни произведения във филмовата мозайка на района – още пет заглавия в Балканския конкурс на 26-ия София Филм Фест
Балканският конкурс на СФФ обичайно включва най-успешните филми от района през миналата година. 2022 не е изключение – в прочие..
Прочети повече
„ Двете страни на острието “ е третият филм, по който Клер Дени работи дружно с известната писателка Кристин Анго - двете основават извънредно сполучливия „ Слънцето в нас “ („ Let the Sunshine In “), както и късометражния „ Това е последователността “ („ Voilà l`enchaînement “). Прецизната работа на оператора Ерик Готие разкрива другите положения на героинята на Жулиет Бинош през прочувствените противоположности на нейната същина.

Клер Дени е една от именитите персони на френското кино. Част от филмите ѝ се концентрират върху проблемите на колониализма в Африка и последствията от него – тя прекарва детството си в Буркина Фасо, Сенегал, Сомалия и Камерун, завръща се в Париж когато е на 14 години. Началото на пътя ѝ в киното е като като асистент-режисьор на Вим Вендерс, в „ Париж, щата Тексас “ (1984) и „ Криле на желанието “ (1987), както и на Джим Джармуш в „ Извън закона “ (1986). Още с дебютния си пълнометражен филм „ Шоколад “, основан преди 34 години, Клер Дени е номинирана за „ Златна палма “; три от филмите ѝ през идващите години са номинирани за „ Златен лъв “. Наричат я режисьор-нихилист, а към творбите ѝ прибавят прилагателни като „ плашещи и недостъпни “. Определяна от медиите като мощна и целеустремена натура, даже и на 75 години Клер Дени показва съвършена форма и поддържа изумително движение в креативния развой. „ За мен е значимо богатото разнообразие на човешкия живот. Най-много ме интересуват хората – по какъв начин реагират те на провокациите, на компликациите или просто в връзките си един към различен. Любопитна съм, по тази причина и върша доста разнообразни неща. Киното би трябвало да бъде човешко, да бъде част от живота на хората; би трябвало да се концентрира върху съществуването в от време на време изключителни обстановки и места. Това е тематика, която в действителност ме стимулира “, споделя за себе си Клер Дени.

Още от КИНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР