Световната история е наситена с множество събития, белязали човечеството по

...
Световната история е наситена с множество събития, белязали човечеството по
Коментари Харесай

10 събития, които промениха света

Световната история е наситена с голям брой събития, белязали човечеството по един или различен метод. Някои са позитивни, други – негативни, само че всички те са довели до днешния ден, до живота ни подобен, какъвто е сега.

Всеки един от нас се е питал какво би станало, в случай че обещано събитие не се беше случило? Дали щеше да има Холокост, в случай че го нямаше Хитлер? Как би изглеждал светът без комунизъм? Какво ли щяхме да вършим, в случай че не се бяха родили Алберт Айнщайн, Исак Нютон и Стив Джобс?

Питам се дали човечеството си взе поука от всички неприятни неща, които са се случили и не престават да се случват по света? Дали успяхме същински да се зарадваме на триумфите си и да ги съхраним допустимо най-достоверно за бъдещите генерации?

Събитията, оформили историята на Земята, надалеч не се изчерпват с 10-те в тази публикация. Целта на идващите редове е да вдъхновят читателя да потърси и други такива, които са оставили дълготраен отпечатък върху страниците на международната история.

1. Айнщайн и теорията на относителността

Това необикновено изобретение трансформира визиите на учените за материята и им оказва помощ да схванат връзката сред времето и пространството. Това е не просто нова ера във физиката, само че и светът към този момент не е същият по-късно изобретение. Разбира се, тогава е имало доста диспути дали да бъде призната теорията на Айнщайн, само че през днешния ден никой не се съмнява в истинността ѝ, както и в това, че е едно от най-значимите събития от 1900 година насам.

2. Откриването на пеницилина

През 1928 година Александър Флеминг открива пеницилина напълно инцидентно. Прибирайки се от отмора, заварва безспорен хаос в своята лаборатория. Това, което му прави мощно усещане, е, че в една епруветка със стафилококи, която не е била добре измита, се е образувала мухъл. На мястото на плесента, той вижда, че стрептококите са изчезнали. Така стартира научни проучвания и изолира вещество от тази мухъл, което назовава пеницилин. Неговото изобретение несъмнено е извънредно значимо за човечеството, защото преди този момент хората са умирали от елементарни пострадвания, точно поради бактериите, които попадат в отворените рани и предизвикват разнообразни инфекции.

3. Хитлер и нацистите

 10 събития, които трансформираха света

За страдание това събитие не е положително като предходните две. Първата и Втората международна война са едни от най-пагубните години за човечеството. Това са събития, които са белязали цели генерации. Ужасът, гладът и гибелта са били потресаващи. Направен е опит за изтребване на цялостен народ – евреите, което не просто е ужасяващо и нечовешко, а си мисля, че даже няма такава дума в българския език, която може да опише тези мрачни години в човешката история.

4. Атомната бомба

Още през 1942 година американците стартират да създават атомната бомба по така наречен план „ Манхатън “. Първата пускат на 6 август 1945 година над Хирошима. Тя избухва във въздуха на към 600 метра от земната повърхнина, само че жертвите са пагубно доста – сред 60 и 80 хиляди умират мигновено, а доста повече умират през идващите месеци от раните си и от лъчева болест. Втората атомна бомба Съединени американски щати пускат над Нагасаки, единствено три дни след първата. Последиците и от нея са ужасяващи – над 50 000 жертви. Това, за жалост, е едно от най-страшните изобретения в историята на човечеството, което убива хиляди почтени за елементи от секундата.

5. ДНК

Дезоксирибонуклеиновата киселина е генетичният материал, който всеки от нас носи. В молекулата на ДНК има четири богати на азот бази – аденин, гуанин, цитозин и тимин. При репродукция се прави копие на „ родителската ДНК “ и се предава на потомството. Това е може би едно от най-изумителните открития в света, защото ни дава доста информация за гените и тяхната демонстрация. Структурата на ДНК е открита през 1953 година от Джеймс Уотсън и Франсис Крик. Те откриват, че в действителност ДНК е двойна серпантина, построена от нуклеотиди, които са построени от двойки азотни бази. Всяко нареждане на тези бази е неповторимо за всеки един субект.

6. Трансплантация на сърце

През 1967 година е осъществена първата трансплантация на човешко сърце от кардиолога Кристиан Барнард. Пациентът е имал диабет и нелечимо сърдечно заболяване, поради което се съгласява на интервенцията. Тя се оказва сполучлива. За страдание пациентът умира 18 дни след интервенцията в резултат на двустранна пневмония, породена от медикаментите, които приема, с цел да не отхвърли органа. Това по своята същина е неповторим пробив в медицината, който избавя хиляди хора годишно.

7. Кацането на Луната

 10 събития, които трансформираха света

На 21 юли 1969 година светът е в еуфория. Нийл Армстронг прави една от най-важните стъпки в нашата история. Негови са и добре известните ни думи: „ Това е една дребна крачка за индивида, само че голям скок за цялото човечество “. Те взимат по този начин скъпите първи мостри от повърхността на Луната за да се изследва нейния химичен състав и физични свойства.

8. Майкрософт

През 1975 година Бил Гейтс основава колоса Майкрософт. Едва ли даже той е предполагал какви мащаби ще доближи неговият план. В наши дни Windows е най-използваната операционна система, освен при компютрите, само че и при телефони и таблети. Това е един необикновен скок в осведомителните технологии и не инцидентно подрежда неговия основател в класацията на най-богатите хора в света.

9. Ало, ало

През април 1973 година Мартин Купър влиза в историята с първия диалог по мобилен телефон. Той е бил вицепрезидент на Motorola и се е обадил на конкурентната компания Bell. Телефонът е тежал 900 грама и не е бил комфортен за носене. Истерията стартира през 1983 година, когато е пуснат първият портативен телефон за всеобща приложимост. С годините мобилните телефони станаха налични за всеки от нас. Постоянно излизат нови модели с голям брой екстри. Телефонът към този момент не е същият, защото го употребяваме за фотоапарат, камера, компютър, за четене на книги, за игри, за работа и какво ли още не. Има хиляди улеснения и преимущества в това човек да има мобилен телефона, само че дали по този начин не загубихме връзката със себе си и природата? Опитайте да изкарате през целия ден без мобилен телефон – мъчно, нали? Чувствате безпокойствие, че сте пропуснали значимо позвъняване, обществено събитие или просто се притеснявате, че от дълго време не сте влизали в обществените мрежи.Безспорен обаче е фактът, че това устройство промени живота ни напълно.

10. 11 септември 2001 година

Никое друго събитие в човешката история не се посочва единствено с датата, на която се е случило. Това задоволително красноречиво демонстрира какъв брой ужасяваща е тази дата за актуалния свят. Двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк са взривени, след врязване на два самолета в тях. След първия конфликт хората допускат, че е трагичен случай, само че след втория към този момент са сигурни – това е терористичен акт. Целият свят е покъртен. Жертвите са хиляди, вредите са невъобразими. От този ден нататък стартира интензивно да се приказва за тероризъм. Страх обзе човечеството, тъй като осъзнахме какъв брой сме уязвими…

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР