Световната банка ще консултира България за развитието на геотермалната енергия

...
Световната банка ще консултира България за развитието на геотермалната енергия
Коментари Харесай

Световната банка ще консултира България за развитието на геотермалната енергия

Световната банка ще съветва България за развиването на геотермалната сила у нас в идващите две години. Днес за задачата беше подписано съглашение сред министъра на енергетиката Росен Христов и Лесе Мелгард, който е непрекъснат представител на институцията за България, Чехия и Словакия.

Консултантските услуги ще включват техническа експертиза, основана на най-хубавите международни практики и хрумвания за ръководство на геотермалните енергийни запаси в страната, се споделя в известието на ведомството. Проектът се финансира по Плана за възобновяване и резистентност и е част от неговото осъществяване.

Екипът на Световната банка ще даде разбор, механически пълномощия и рекомендации за основаването и действието на геотермални лаборатории и геотермални центрове за високи достижения, в това число в няколко български университета. Като част от партньорството, финансовата институция ще подкрепи министерството при идентифицирането на обекти с положителни вероятности за потребление на геотермална сила, в това число за отопление и изстудяване и капацитет за произвеждане на електрическа енергия. В цялостната оценка на съществуващите геотермални запаси в страната, Световната банка ще даде и положителни практики за осъществяване на екологични и обществени оценки.

Днешното съглашение демонстрира, че имаме ясна и вярна визия за развиването на бранша с фокус на беземисионните технологии и плътното потребление на естествените запаси на страната ни. Усвояването на геотермалната сила ще обезпечи откриване на нови работни места и ще подсигурява плавния преход към зелена сила. Само за 8 месеца доказахме, че страната ни може да бъде мечтан и благонадежден сътрудник в енергетиката, като подобрихме съдействието с институции като Световна банка и Европейска банка за възобновяване и развиване ”, съобщи Христов.

На срещата бяха разисквани и опциите за съдействие в други области на енергетиката, в това число основаване на цялостна енергийна тактика на страната, основана на към този момент направената визия и подкрепяне на икономическото развиване на въглищните райони с фокус зелени технологии и производства.

Радваме се да продължим партньорството си с България за стабилно потребление на естествените й запаси, както и да подкрепим напъните на страната за обезпечаване на чисти енергийни запаси в интерес на своите жители “, сподели още непрекъснатият представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия.

Днешният контракт е първият в обсега на новото Рамково съглашение за възмездни консултантски услуги, подписано с държавното управление на България предходната година, чиято цел е да поддържа със познания осъществяването на планове в програмния интервал на Европейски Съюз 2021-2027 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР