Световната банка повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2023

...
Световната банка повиши прогнозата си за глобалния растеж през 2023
Коментари Харесай

Световната банка намали прогнозата си за глобалния растеж през 2024 г.

Световната банка увеличи прогнозата си за световния напредък през 2023 година, откакто Съединени американски щати, Китай и други огромни стопански системи се оказаха по-устойчиви от плануваното, само че съобщи, че по-високите лихвени проценти и по-строгото кредитиране ще се отразят по-негативно на резултатите през идната година.


Реалният световен Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 2,1% през тази година, съобщи Световната банка в последния си отчет " Глобални стопански вероятности ". Това е повече спрямо прогнозата от 1,7%, оповестена през януари, само че е много под темпа на напредък от 3,1% през 2022 година

Кредиторът за развиване понижи прогнозата си за световния напредък през 2024 година до 2,4% от 2,7% през януари, като се базира на забавените резултати от стягането на паричната политика на централните банки и по-рестриктивните условия за кредитиране, които понижават бизнес и жилищните вложения.

Тези фактори ще забавят в допълнение растежа през втората половина на 2023 година и през 2024 година, само че банката разгласява нова прогноза за световния напредък през 2025 година от 3,0%.

Главният икономист на Световната банка Ъндърмит Джил придаде тъмен темперамент на новите прогнози, като съобщи, че 2023 година въпреки всичко ще е една от най-бавните години на напредък за развитите стопански системи през последните пет десетилетия.

Две трети от разрастващите се стопански системи ще отбележат по-нисък напредък спрямо 2022 година, което ще докара до съществени спънки пред възобновяване на пандемията и намаляването на бедността и ще усили усложненията с държавния дълг, добави той.

" Дори до края на идната година една трета от разрастващите се страни няма да надминат равнищата на приходите на глава от популацията, които са имали в края на 2019 година ", сподели Гил пред кореспонденти. " Това са пет изгубени години за съвсем една трета от страните в света ".

През януари Световната банка предизвести, че световният Брутният вътрешен продукт се забавя до ръба на рецесията, само че от този момент насам силата на пазара на труда и потреблението в Съединени американски щати надвишиха упованията, както и възобновяване на Китай от блокирането на COVID-19.

Сега прогнозата за растежа на Съединени американски щати за 2023 година е за 1,1%, което е повече от два пъти повече от плануваните през януари 0,5%, до момента в който растежът на Китай се чака да се увеличи до 5,6% спрямо прогнозата за 4,3% през януари след понижения от Коронавирус напредък от 3% през 2022 година

Банката обаче понижи на половина предходната си прогноза за растежа на Съединени американски щати през 2024 година до 0,8% и понижи прогнозата за Китай с 0,4 процентни пункта до 4,6%.

Еврозоната получи нарастване на прогнозата за растежа до 0,4% за 2023 година от непроменената прогноза през януари, само че прогнозата за идната година също беше леко понижена./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР