Световната банка намали прогнозите си за икономическия растеж на Китай

...
Световната банка намали прогнозите си за икономическия растеж на Китай
Коментари Харесай

Световната банка прогнозира сериозен спад на китайската икономика през 2022 г.

Световната банка понижи прогнозите си за икономическия напредък на Китай през тази и идната година, защото втората по величина стопанска система в света е изправена пред все по-сериозни трудности - от новия вид Омикрон на ковид до сериозния спад в бранша на недвижимите парцели. Това съобщи CNN.

Сега банката чака Брутният вътрешен продукт на Китай да нарасне с 8% през 2021 година спрямо миналата година - това е по-малко от предходните ѝ прогнози (през октомври предвиждането беше за 8,1 на 100, а през юни - за 8,5 на сто).

Тя също по този начин понижи прогнозата си за 2022 година от 5,4% на 5,1%, което ще означи втория най-бавен ритъм на напредък за Китай от 1990 година насам. През 2020 година стопанската система на Китай набъбна с 2,2 %.
 Централната банка на Китай смъкна главната рента
Централната банка на Китай смъкна главната рента

Това е първи сходен ход от 20 месеца насам

" Рисковете за утежняване на икономическите вероятности на Китай се усилиха ", съобщи Световната банка в сряда в последния си отчет за китайската стопанска система.

Според нея биха могли да доведат до " широкообхватни и дълготрайни " ограничавания и да провокират спомагателни разстройства в икономическата активност. Освен това " тежкия и нескончаем спад " в бранша на недвижимите парцели с висока степен на задлъжнялост може да има обилни последствия за цялата стопанска система.

Китай беше единствената огромна стопанска система, която означи напредък през 2020 година, само че тази година се сблъска с голям брой проблеми, в това число продължаващата пандемия, енергийна рецесия и репресии против частни предприятия.
 Икономиката на Шанхай ще изпревари Лондон до 2040 година
Икономиката на Шанхай ще изпревари Лондон до 2040 година

По отношение на банкирането и финансите, градът се насочва към позиция номер 2, след Ню Йорк
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР