Световна премиера в Centre Pompidou в Париж през май 2024

...
Световна премиера в Centre Pompidou в Париж през май 2024
Коментари Харесай

Първи дизайнерски прототипи на Джули Мерету за 20тия BMW Art Car

Световна премиера в Centre Pompidou в Париж през май 2024 година Участие в надпревари на нейния BMW M Hybrid V8 на 24-часовото съревнование на Льо Ман през юни

Джули Мерету показва първите дизайнерски прототипи за 20-ия BMW Art Car. Международно приетата художничка съчетава работата си с персонален възторг към автомобилния дизайн и скоростта. Тя съумява да пресъздаде динамичността във форма и да придвижи един от своите монументални претекстове от двуизмерно в триизмерно изображение

Джули Мерету показва своите първи дизайнерски прототипи за 20-ия BMW Art Car. Международно приетата художничка съчетава работата си с персонален възторг към автомобилния дизайн и скоростта. Тя съумява да внесе динамичност във формата и да придвижи един от своите монументални претекстове от двуизмерно в триизмерно изображение. В хода на този креативен развой прототипът на спортен автомобил BMW M Hybrid V8 се трансформира в притежател на многопластовото изкуство на Мерету и ​​следващото ново попълнение към обичайна сбирка BMW Art Car. 20-ият BMW Art Car ще отпразнува формалната си международна премиера на 21 май 2024 година в Центъра Помпиду в Париж и единствено няколко седмици по-късно ще започва в 24-те часа на Льо Ман на 15/16 юни.

Сливането сред образен претекст и спортен автомобил се трансформира в изкуство на колела
За да проектира 20-ия BMW Art Car, Джули Мерету употребява речника на цветовете и формите на една своя съществуваща широкоформатна картина от скорошна поредност: отчуждените фотоси, пунктираните шарки, нанесената със спрей неоновата багра и емблематичните маркировки на жестовете на Мерету придават на дизайна й нереална образна форма. Тя трансферира претекста на изображението като изображение с висока разграничителна дарба върху контурите на автомобила благодарение на 3D-Mapping. Така се основава неповторимото артистично фолиране, с което BMW M Hybrid V8 ще взе участие в надпреварата на Льо Ман. Мерету за нейния работен развой: „ Разбрах по какъв начин мога да подходя към BMW Art Car едвам откакто присъствах на 24-те часа на Дейтона предходната година. Помислих си за решетката на Франк Стела и по какъв начин тя може да бъде и знак на респект към предходни художници на BMW Art Car. И продължих да мисля за тази картина в моето студио. Моделът на Art Car беше до нея и си помислих, че може би можем да опитаме да накараме колата да „ премине “ през картината. “

За първи път Джули Мерету – чиято творба ще бъде показана като част от огромна ретроспектива в Palazzo Grassi във Венеция от 17 март тази година – работи върху тримерен формат в съдействие с BMW. Взаимодействието на повърхностите и геометрията на дизайна на автомобила основава ремикс на детайли от нейната картина и отваря нови вероятности за художника в креативния развой: „ Творческите благоприятни условия, които се разкриват в това ново триизмерно пространство, какъв брой доста мисли и нововъведения се задействат, всичко това е доста проницателно. Не самият автомобил, само че и обменът с дизайнерите и инженерите, и на първо място самите водачи с техните стремежи и упоритости, вършат работния развой място на фантазии, където споделяме рисуването, концептуалното изкуство, аеродинамиката, скоростта и естетиката. “

Съгласно регламента на международната федерация по автомобилизъм FIA, 3D версията на творбата на изкуството може да бъде нанесена върху BMW M Hybrid V8 единствено посредством фолио. За тази цел Джули Мерети работи по дизайна на 20-ия BMW Art Car в тясно съдействие с немския екип Race Spirit към Мануел Еберл и Гертрауд Бренингер. Race Spirit към този момент взе участие в реализацията на дизайна, основан от Джеф Кунс за 17-ия образец от BMW Art Car Collection.

От музея зо спортната писта – и назад
Следвайки дългата традиция на BMW Art Car Collection, артистично завършеният автомобил ще бъде показан на публиката за първи път на 21 май в музей с интернационално значение. Както при международните министър председатели на BMW Art Cars от Рой Лихтенщайн (1977 г.) и Джеф Кунс (2010 г.), мястото за презентацията ще бъде Центърът Помпиду в Париж. Веднага по-късно творбата на изкуството ще бъде част от програмата на Concorso d’Eleganza във Villa d’Este в Чернобио (24-26 май).

Неразделна част от историята на BMW Art Car Collection е тясната връзка сред изкуството и моторните спортове. Първият BMW Art Car, планиран от Александър Калдер през 1975 година, имаше своята динамична премиера на пистата Circuit de la Sarthe в Льо Ман. BMW Art Car на Джули Мерету ще бъде 20-ият BMW Art Car със стартов номер 20, който ще се състезава в Льо Ман и ще бъде ръководен от заводските водачи на BMW Шелдън ван дер Линде (ЮАР), Робин Фрайнс (Нидерландия) и Рене Раст (Германия) в границите на 24 часа от 15 юни до 16-ти, 2024 г.). За тях художничката ще проектира и спортните костюми, с които ще застанат на старта в Льо Ман.

„ Перспективата да се състезаваме в 24-те часа на Льо Ман с BMW Art Car е спомагателен тласък за целия екип на M Motorsport да приготви BMW M Hybrid V8 колкото е допустимо по-перфектно за тази огромна сцена “, споделя Францискус ван Меел, основен изпълнителен шеф на BMW M GmbH. „ В 100-ата година от това съревнование и 25 години след последната победа на BMW в Льо Ман, най-големият вероятен триумф за всички нас ще бъде успеха ни там с BMW Art Car. “

След надпреварата си в Льо Ман, 20-ият BMW Art Car също ще се трансформира в експонат, който ще бъде показан на публиката в музеи и арт платформи по целия свят. Но методът на Джули Мерети отива надалеч оттатък автомобила като независимо художествено произведение.

Творчески работилницис млади създатели в мжожество градове в Африка
Централен съставен елемент на плана е PanAfrican Translocal Media Workshop Series на африканския континент, с който съдействието сред Джули Мерету и ​​BMW ще продължи през 2025 година Там художничката, дружно с Мехрет Мандефро, номиниран за Еми продуцент, създател и съосновател на Realness Institute, който работи за подсилване на медийната екосистема в Африка, ще бъде хазаин на семинари в осем африкански града в продължение на девет месеца, с цел да сътвори пространство за актьори, където да основават пространство за срещи, продан и съдействие. След това резултатите от семинарите ще бъдат показани в Zeitz Museum of Contemporary Art Africa в Кейптаун – дружно с 20-ия BMW Art Car. Важен сътрудник за концепцията на програмата е художествената резиденция Denniston Hill в щата Ню Йорк, учредена през 2004 година от Джули Мерети, Лорънс Чуа и Пол Пфайфър.

Още през 2018 година Джули Мерету е единомислещо определена за проектирането на 20-ия BMW Art Car от жури, формирано от високопоставени представители на интернационалния живописен хайлайф. Журито включва известни куратори и шефове на музеи от разнообразни страни, в това число Койо Коу, изпълнителен шеф и основен куратор, Zeitz MOCAA, Кейптаун; Ханс-Улрих Обрист, артистичен шеф на Serpentine Galleries, Лондон; и Сесилия Алемани, Доналд Р. Мълън, младши шеф и основен куратор, High Line Art, Ню Йорк. Като всички художници, участващи в основаването на BMW Art Car Collection от 1975 година насам – в допълнение към към този момент упоменатите и Франк Стела, Анди Уорхол, Сезар Манрике, Естер Малангу, Дейвид Хокни, Джени Холцер, Као Фей и Джон Балдесари - Джули Мерету получава неограничена креативна независимост при реализирането на своите хрумвания за най-новия образец на тази световно неповторима сбирка.

Културният ангажимент на BMW Group с извънредни актуализации и по-задълбочени елементи на нейните световни начинания може да бъде проследен в Instagram на @BMWGroupCulture.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР