Световна премиера на Hyundai IONIQ 5 N на фестивала Goodwood

...
Световна премиера на Hyundai IONIQ 5 N на фестивала Goodwood
Коментари Харесай

Всичко за ... Hyundai IONIQ 5 N

Световна премиера на Hyundai IONIQ 5 N на фестивала Goodwood

IONIQ 5 N слага нови стандарти при електрическите коли във връзка с динамичността и комфорта

• Hyundai IONIQ 5 N слага началото на нов сегмент при спортните електрически коли - фокусирани върху лидера, чрез нови технологии и усъвършенствани благоприятни условия на пистата.
• • IONIQ 5 N е първата стъпка в тактиката за електрификация на N серията на Hyundai.
• • IONIQ 5 N укрепва трите стълба на N продуктивността — Corner Rascal, Racetrack Capability и Everyday Sportscar — употребявайки технологии, заимствани от моторните спортове.
• Corner Rascal: Подсилването на каросерията и шасито обезпечават по-висока резистентност на извъртане и чувство за непосредствено ръководство, позволявайки въодушевено от ралито двумоторно AWD завиване.
• Възможности на спортна писта: До 478 kW / 650 PS с включен N Grin Boost, нараснала устойчивост с водещо в промишлеността ръководство на енергийна успеваемост и регенеративно прекъсване.
• Everyday Sportscar: N e-shift и N Active Sound + дават чувство и звуци от шофиране на състезателен автомобил с мотор с вътрешно горене.
• Сред многото извънредни характерности на IONIQ 5 N са N Battery Preconditioning, N Race, N Pedal, N Brake Regen, N Drift Optimizer, N Torque Distribution, N Launch Control, N Grin Boost, N Active Sound +, N e-shift, N N Road Sense и Track SOC.

IONIQ 5 N на Hyundai Motor Company — първият състезателен, напълно електрически модел на марката N — дебютира на Goodwood Festival of Speed в Западен Съсекс, Англия.

IONIQ 5 N е бъдещето на електрификацията на марката N и нов метод за почитателите на спортните коли да наелектризират пристрастеността си към шофирането на пътя и пистата.

Новият IONIQ 5 N въплъщава дългогодишния опит и експертиза на Hyundai в предлагането на висококачествена подвижност с фокусираните върху лидера N модели. Марката N се завърна във WRC през 2014 година и нейният последвал триумф, даде на Hyundai печелившата формула, инкорпорирана във високопроизводителните Hyundai N коли. Този подтик продължава с електрификацията с наградения, основан на E-GMP IONIQ 5 и обезпечава съвършената основа за основаването на първия високопроизводителен EV на N.

„ Hyundai N въплъщава софтуерното водачество на Hyundai Motor Company “, сподели Джехун Чанг, президент и основен изпълнителен шеф на Hyundai Motor Company. „ Печелившата композиция от софтуерния опит в моторните спортове на марката N уголемява границите на продуктивността на колите, което разумно докара до модела IONIQ 5 N. Ключовите разработки, които осъществихме в IONIQ 5 N ще засилят конкурентноспособността на всички модели на Hyundai в бъдеще. Ето за какво марката N съществува. ”

„ IONIQ 5 N е създаден, с цел да изведе удоволствието от шофирането на ново равнище посредством потребление на най-новите технологии. Започвайки с IONIQ 5 N, марката N има за цел да достави присъщото за N занимателно преживяване при шофиране “, сподели Тил Вартенберг, вицепрезидент и изпълнителен шеф на Motorsport секцията в Hyundai Motor Company. „ За да реализираме това, ние се вслушахме във феновете на N марката, с цел да настроим финно първия си напълно електрически N модел, за да наелектризираме пристрастеността към шофиране и на най-взискателни N-ентусиасти. “

Двумоторно AWD с ръководство, въодушевено от рали спорта, подсилава опциите за Corner Rascal

Вдъхновени от Световния рали шампионат, интегрирани задвижващи оси (IDA) се ползват както начело, по този начин и откъм гърба, и са подсилени, с цел да устоят на по-силен въртящ миг на електродвигателя, като в същото време понижават неподресорената маса дружно с 21-инчовите алуминиеви джанти. Монтажът на мотора и батерията е заздравен, до момента в който предните и задните подрами са модифицирани за по-добра странична неотстъпчивост.

За възстановяване на реакцията и противоположната връзка от кормилото, кормилната колона на IONIQ 5 N е подсилена за усъвършенствана неотстъпчивост. В допълнение, транспортното средство разполага със особено настроена система N R-MDPS (електрически усилвател на кормилото, инсталиран на рейка) с по-високо съответствие на ръководство и усъвършенствана противоположна връзка за въртящия миг. Тези усъвършенствания водят до по-директно и отзивчиво ръководство, което вдъхва по-голяма убеденост на водачите.

N Pedal е създаден като решение за справяне с тежестта и размер на електрическите автомобили, като в същото време се цели реализиране на характерности на ръководство, следени в спечелилите шампионата i20 N WRC на Hyundai. Тази умна софтуерна функционалност, е проектирана да обезпечи незабавна реакция при завиване и усъвършенствана сензитивност на педала на газта. На основата на технология, употребена в регенеративната спирачна система на i-Pedal, N Pedal дава приоритет на бързото завиване пред енергийната успеваемост.

N Drift Optimizer оказва помощ да се поддържа ъгълът на отклоняване посредством балансиране на голям брой контролери на транспортното средство.
Интегрираната функционалност Torque Kick Drift разрешава на лидера да симулира действието на съединителя на транспортни средства с ДВГ със задвижване на задните колела за сюжети на шофиране, които изискват по-незабавно иницииране на дрифт. Това е резултат от усъвършенствана технология за електронно ръководство.

N Torque Distribution обезпечава изменчиво систематизиране на въртящия миг сред двата задвижващи моста, което може да се контролира на 11 равнища. e-LSD (електронен диференциал с лимитирано приплъзване) на задната ос усъвършенства продуктивността и контрола при завиване. Допълнителните датчици на колелата и по-широкият диапазон на амортисьорите, дружно с увеличния размер, уголемяват обсега на успеваемостта на електронно следеното окачване.

Подобрена PE система, усъвършенствано изстудяване на батерията и опция за N Brake Regen Racetrack

Този мощен EV се възползва от няколко механически усъвършенствания. Електрическите му мотори се въртят до 21 000 RPM, осигурявайки 478 kW / 650 PS с включен N Grin Boost. Това е резултат от двустепенния инвертор с нараснала енергийна успеваемост за по-голяма мощ от новата 84 kWh батерия.

Няколко извънредни функционалности подкрепят продуктивността и представянето. N Grin Boost максимизира ускорението посредством нарастване на мощността за 10 секунди, а N Launch Control обезпечава три разнообразни равнища на сцепление за допустимо най-бързия старт. Track SOC (състоянието на зареждане) автоматизирано пресмята потреблението на батерията на обиколка.

IONIQ 5 N слага нов стандарт за ръководство на температурата в тежките условия на спортна писта. В съпоставяне със своите съперници, IONIQ 5 N може да се похвали с по-висока резистентност на утежняване на мощността, породено от високата температура — загуба на оптималната мощ заради прегряване.

Подобрена е система за термично ръководство на батерията с увеличена повърхност за изстудяване, по-добър охладител на моторното масло и охладител на батерията. Независимите радиатори за батерията и мотора усилват оптимално устойчивостта на IONIQ 5 N против утежняване на продуктивността преди и по време на интензивно шофиране на писта.

Преди шофиране лидерът може да употребява N Battery Pre-Conditioning, с цел да усъвършенства клетките на батерията до най-ефективната температура, като избира сред режим „ Drag “ за бързо постигане на цялостна мощ или режим „ Track “, който усъвършенства допустимо най-ниската температура на батерията за повече обиколки.

Функцията N Race в допълнение усъвършенства издръжливостта на EV на пистата, като дава на водачите по-директен надзор върху потреблението на сила от автомобила. N Race ползва метод, заимстван от моторните спортове, за максимализиране на ресурсите за допустимо най-бързи времена. Докато този вид смяна на настройките нормално изисква екип от механици и съоръжение, IONIQ 5 N го предлага с удобството на няколко натискания на бутоните.

С N Race водачите получават стратегическия избор да дадат приоритет на „ Издръжливост “ или „ Спринт “. „ Издръжливост “ усилва оптимално пробега на спортната писта. Това се реализира посредством ограничение на пиковата мощ, което води до по-бавно повишение на температурата. За съпоставяне, „ Спринт “ дава приоритет на мощността и обезпечава бързо нужната сила.

IONIQ 5 N разполага с N-настроени спирачки, които съставляват най-мощната спирачна система на Hyundai. Моделът има предни дискове с диаметър 400 мм с четирибутални моноблокови апарати и 360 мм задни дискове. Тези спирачки са конструирани с нови леки материали и усъвършенстван въздушен поток за усъвършенствана успеваемост на изстудяване. В допълнение, регенеративната спирачна система е преконфигурирана в IONIQ 5 N, с цел да усъвършенства спирачната успеваемост. Тя е и главният източник на спирачна мощ, до момента в който механичните спирачки доставят спомагателна спирачна мощ, когато е належащо, осигурявайки нараснала устойчивост на пистата.

За да отговорят на суровите условия за прекъсване на пистата Нюрбургринг, инженерите на Hyundai N проектират N Brake Regen, спирачна система, създадена особено за IONIQ 5 N. Тя предлага до най-много 0,6 G забавяща мощ — водеща цифра в промишлеността —и остава включена при активиране на ABS с най-много 0,2 G. Рискът от изхабяване на спирачките заради относителната тежест на EV е редуциран до най-малко посредством максимализиране на регенеративната спирачна мощ, което води до по-ниска спирачна мощ, приложена към механичните спирачки.

Безпроблемният микс сред потреблението на N Brake Regen и хидравличните спирачки основава равномерен и неосезаем за лидера преход. Освен това, прекъсването с левия крайник разрешава педалът на спирачката и газта да работят по едно и също време при шофиране на пистата.

N e-shift и N Active Sound +. - съвременна технология, която дава чувството за промяна на предавките и прочувствено развлечение в всекидневен състезателен автомобил

Като всекидневен състезателен автомобил, IONIQ 5 N обезпечава завладяващо чувство при промяна на предавките и прочувствено шофиране посредством интегрирания N e-shift и N Active Sound +.
N e-shift обезпечава чувство за надзор върху подаването на мощ и основава усещане за превключване, до момента в който N Active Sound + работи, с цел да достави освен футуристичен EV тон, само че и сходни на ДВГ звуци на мотора и изпускателната система.

За да обезпечат по-добра „ връзка “ сред лидера и електрическия автомобил, инженерите на Hyundai N създадоха функционалностите N e-shift и N Active Sound +. Това води и до по-прецизен надзор от страна на водача върху динамичното шофиране на IONIQ 5 N.

N e-shift симулира осемстепенната трансмисия с двоен съединител (DCT) на колите N с мотор с вътрешно горене. Той основава усещане за превключване на предавките посредством управление на изходящия въртящ миг на мотора и симулира чувството за „ разклащане “ сред превключванията. В резултат на това, обезпечава по-прецизно, интерактивно преживяване при шофиране, което се усеща по-близо до това на ДВГ спрямо предходните EV.

N Active Sound+ е комбиниран с N e-shift, с цел да усъвършенства преживяването при шофиране на EV, като сътвори сетивно преживяване за лидера. Това е система с 10 високоговорителя (осем вътрешни и два външни), която предлага три разнообразни звукови тематики. Темата „ Ignition “ симулира звука на моторите 2.0T на N, а „ Evolution “ обезпечава присъщ „ състезателен “ тон, въодушевен от RN22e. Темата „ Свръхзвукова “ е неповторима идея, въодушевена от двумоторни бойни самолети, включваща изменчив размер по време на завиване.

IONIQ 5 N е оборудван и с N Road Sense, който автоматизирано предлага активирането на режим N, когато бъдат открити двойно извити пътни знаци (само за ЕС).

Подобно на общоприетия IONIQ 5, неговият N вид е оборудван с Vehicle-to-Load (V2L), което разрешава на лидера да употребява съхранената сила от високоволтовата батерия за презареждане на устройства, като електровелосипед, електрическо къмпинг съоръжение или домашен уреди — даже когато автомобилът е изключен.

Подобряващи продуктивността дизайнерски детайли, които въодушевяват буйно шофиране

Екстериорът на IONIQ 5 N прибавя доста дизайнерски детайли, подобряващи продуктивността, като контрастиращи черни декоративни елементи и заден спойлер вид крило, които акцентират спортните аспекти на общоприетия модел и максималиизират неговия капацитет за пистово шофиране.

Моделът N в допълнение се отличава от общоприетия IONIQ 5 с смяна на пропорциите. Той е с 20 мм по-нисък като цяло, с 50 мм по-широк в долната част, с цел да побере по-широки гуми и с 80 мм по-дълъг заради по-изпъкналия дифузьор.

Отпред има N Mask - графичен панел с функционална мрежа дружно с въздушна завеса и въздушни клапи за в допълнение изстудяване. Лип спойлер минава през долната част на бронята, с цел да подчертае позицията на автомобила. Ексклузивният за EV N „ Luminous Orange “ в долната част на черния похлупак на предната ризница продължава около страничните прагове, придавайки на IONIQ 5 N тип, подготвен за спортна писта.

Това усещане е в допълнение подсилено от 21-инчови алуминиеви джанти, които са с гуми с високо сцепление 275/35R21 Pirelli P-Zero - за усъвършенствана возия и ръководство, както и по-добро сцепление при показване на писта.

Отзад изпъкналият спойлер вид крило, дружно с подчертан в оранжево заден дифузьор и въздушен отвор, оказват помощ за управление на въздушния поток за поддържане на оптимални аеродинамични характерности, като в допълнение акцентират опциите за висока продуктивност на IONIQ 5 N и прибавят към неговия нападателен жанр.

В спойлера е интегрирана триъгълна N-HMSL стоп светлина.

Интериорът на IONIQ 5 N предлага типичните за N моделите подчертани детайли - волан, седалки, панели на вратите и железни педали.

Новопроектираният N волан изпъква на видно място с логото N, заобиколен от N бутони, които задават стремежи режим на шофиране, подредени по този начин, че да дават отговор на желанията на лидера. Режимите на шофиране могат да бъдат персонализирани и съчетани с всеки бутон в разнообразни комбинации.
N Grin Boost бутон разрешава неотложен и подсъзнателен достъп за оптимално ускорение и наслаждение от шофирането. Лопатките на кормилото са оптимално позиционирани на върха на пръстите на лидера, с цел да включат функционалностите N e-shift и N Pedal.

N седалките имат подсилени подпори, тъй че даже при поява на мощно странично ускоряване в остри завои, те поддържат крепко горната и долната част на тялото.

Поради естеството на спортното N шофиране, педалите на IONIQ 5 N са усъвършенствани за контакт с крайници при сюжети на шофиране на писта, които включват презавиване, занасяне и силово плъзгане, намалявайки риска от падение на крайници при шофиране с два крайници.

IONIQ 5 N на фестивала Goodwood 2023

На IONIQ 5 N е отредено централното място по време на фестивала Goodwood, когато е и международната премиера на автомобила. Освен IONIQ 5 N, почитателите на високите скорости щe могат да се насладят и на i20 N WRC, N Vision 74, RN22e и IONIQ 5 N.

*Източник: www.hyundai.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР