Световна купа (2011). Олимпийските игри в Лондон (2012). Световна лига

...
Световна купа (2011). Олимпийските игри в Лондон (2012). Световна лига
Коментари Харесай

Великанът с бялото кученце

Световна купа (2011). Олимпийските игри в Лондон (2012). Световна лига (2013). Европейско състезание (2013 и 2017). Лига на нациите (2018).

Достатъчен е бърз взор към статистиката от последното десетилетие, с цел да си създадем извода, че огромният любимец за купата от международното състезание по волейбол за мъже идващия месец се споделя Русия. А още един бърз взор нагоре към великана в сборная Дмитрий Мусерски (219 сантиметра) дефинитивно ще ни убеди в това.

Отсечено лице, като че ли безкрайни ръце и растеж, който му разрешава да ти разроши перчема през мрежата, без даже да се повдигне на пръсти...

Да, Русия е спечелила всичко във волейбола. И изключение на... злато от шампионата на планетата. Най-доброто класиране до момента е второто място през 2002 година Оттогава липсва даже орден. Ето за какво множеството съветски волейболисти гледат на задаващия се шампионат в България и Италия като на късмет за място в историята.

Повечето, само че не и Мусерски. " Съжалявам, само че не изпитвам изгарящо предпочитание да печеля непременно. Това е излишно програмиране на съзнанието. Чувах същите приказки преди олимпийските игри и европейските шампионати. За мен обстановката е напълно елементарна - наближава шампионат, в който би трябвало да се показва оптимално добре и да защитя достойнството на родината. Ако се получи - добре. Ако не - значи има към какво още да се стремя ".

Мусерски е огромният воин от олимпийския край в Лондон. В конфликта с Бразилия отборът изостава с 0:2 и 19:22, само че по-късно прави героизъм и измъква златните медали. А в хода на дуела Дмитрий, който по принцип е централен блокировач, по неотложност е преквалифициран в диагонал и безусловно унищожава противника.

След 13 сезона в " Белгорие " Мусерски изненадващо разтрогна контракта си и подписа с японския клуб " Сантори Санберз " от Осака. Регламентът на локалната V-лига, където до неотдавна се подвизаваше и Матей Казийски, е много недопечен - всеки тим може да картотекира единствено един чужденец.

" Не мога да назова сумата - тя е комерсиална загадка. Само ще загатна, че е забележителна. За първи път посетих Япония за Световната купа през 2011 година. И незабавно се влюбих в страната. Хората са като възрастни деца. Възхищават се на всичко. У нас постоянно се гледа с подигравка на високия растеж. Там няма такова нещо, макар че разликата сред мен и средностатистическия японец е голяма ".

Другата пристрастеност на Дмитрий (освен волейбола, схваща се) са пътешествията. " Просто се качваме на колата и потегляме из Европа. Австрия, Италия... Открихме за себе си езерото Гарда - минерални извори, атракционен парк. Останахме удивени от Амстердам - необикновено хубав град. Хареса ни и в Дубай. Все още бленувам за екскурзия в Съединени американски щати ".

" Имам лист с книги, които желая да прочета непременно. Привърженик съм на независимата форма на обучение. Когато човек се интересува от нещо, му се отдава изцяло. Книги, публикации, уеб сайтове - тази образователна система е в действителност ефикасна. Мен да вземем за пример ме интересува храненето и общувах със спортисти, диетолози, бодибилдъри. Историята също ме притегля. Прочетох " Моята битка " на Адолф Хитлер. Журналистите нормално пишат: Мусерски се интересува от философия и логика на психиката. Но това не е напълно по този начин. Преди време тези тематики в действителност бяха значими за мен, само че ползите ми се менят. Когато диря леко четиво, протягам ръка към биографията на някоя известна персона ".

" Що се отнася до храненето - пробвал съм куп диети. Попаднах на едно китайско проучване, съгласно което протеините не трябва да надвишават 10 % от одобряваните субстанции. Не настоявам, че е вярно, само че е забавно. Въпросът с храненето е строго самостоятелен. Някои се усещат чудесно след консумация на пържола, други усещат тежест в стомаха. Най-важно е да слушаме тялото. В избран интервал хапвах сирене след всяка подготовка. Но и това отмина. После с дни одобрявах единствено зеленчуци. Понякога ми се прищява сладко. Преди мач обаче хапвам единствено леки артикули - бульон, юфка с пиле или зеленчукова салата ".

Ако Дмитрий ви припомня за сибирска мечка, това не е инцидентно - той е буен последовател на присъщото съветско закаляване. " Първото ми прекарване бе преди две и половина години - минус 22 градуса, мощен вятър. Температурата на водата бе 4 градуса. Гмурнах се за 10 секунди и се почувствах добре. Осъзнах, че от този миг ще го върша постоянно. Сега мога да устоя към минута. Повече не е и належащо. Всеки път, когато взимам душ, превключвам на студена бликам. Освен това след подготовка се потапят в специфичен варел с лед ".

Където е Мусерски, там е и Стив. Стив е великолепно куче от съветската порода самоед, чийто генезис датира отпреди 3000 години. " Преди да бъде ремонтирана, железопътната гура в Курск бе мръсна и гъмжеше от бездомници. Със брачната половинка ми слязохме от влака, качихме се на ескалатора и измежду целия този безпорядък съзряхме снежнобяло куче. То стъпваше някак елегантно върху мръсните плочки. Какъв е този ангел, запитахме се взаимно. Оказа се, че това е самояд. След няколко месеца си взехме от същата порода. Искрящо, пухкаво, положително, позитивно. Обича хората, харесва тяхното внимание. Детето ни е влюбено в него ".

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР