Светлогорският градски съд в Калининградска област на Русия е признал

...
Светлогорският градски съд в Калининградска област на Русия е признал
Коментари Харесай

Руски съд: Публикуването на списъци с имената на загинали е издаване на държавна тайна -

Светлогорският градски съд в Калининградска област на Русия е признал листата на починалите в Украйна военнослужещи, оповестен от електронното издание 60.ru, за „ информация, неразрешена за разпространяване в Русия “, заяви челябинското издание 74.ru, което също имаше страница в памет на починалите в Украйна.

Решението в Светлогорск е взето по искане на военния прокурор на 73-а военна прокуратура на гарнизона на Балтийския флот.

Съдът е счел, че описът на починалите военни в Украйна е информация, „ разкриваща загубата на персонален състав във военно време, в спокойно време по време на осъществяване специфични интервенции “, акцентирайки, че тези данни са държавна загадка, за чието оповестяване може да бъде потърсена наказателна отговорност.

От челябинското 74.ru следяха хода на процеса и оповестиха, че също са принудени да отстранен от своя уебсайт страничката в памет на починалите. Решението на съда в Светлогорск докара до резултата на доминото и провокира унищожаване на идентична информация и от други интернет уеб сайтове.

Според плана „ Роскомсвобода “ след правосъдното решение описи с имената на починали са били отстранени и от други изявления на градската онлайн медийна мрежа „ Шкулев Медиа Холдинг “. Редакторите на 74.RU обясниха, че са създали това " за сигурността на публицистите ", акцентирайки новата зараждаща се правосъдна процедура в Русия. Подобни известия бяха оповестени от уеб страниците NGS24.RU в Красноярск, NGS55.RU в Омск, 93.RU в Краснодар, 63.RU в Самара, NGS.RU в Новосибирск, E1.RU в Екатеринбург.

Данните за военнослужещи, починали в бойни дейности, са държавна загадка в Русия от 2015 година Сега имената на съветските военни, починали в Украйна, стават известни инцидентно от изказвания на районни чиновници, родственици или другари на жертвите.

Обезщетенията за членове на фамилиите на потърпевшите се издават от държавни чиновници на регионалните администрации, което прави по-лесно приключването на информация за действителните загуби на Русия в Украйна. Министерството на защитата на Руската федерация през април изиска от държавното управление да трансферира тези пълномощия на военните служби за регистрация и регистриране. В обяснителната записка към плана за резолюция се посочваше, че е належащо данните да се класифицират, „ с цел да се ограничи кръгът от лица, които имат достъп до информация за членове на фамилията на военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация, починали (починали) при осъществяване на задания по време на специфична военна интервенция на териториите на Украйна, ДНР и ЛНР “.

Руското министерство на защитата не разгласява описи на починалите. За финален път ведомството заяви за загуби на 25 март, като оповести гибелта на 1351 военнослужещи. По данни към 3 юни изданието „ Медиазона “ откри по открити източници имената на 3211 съветски военнослужещи, починали в Украйна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР