Светият Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия с

...
Светият Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия с
Коментари Харесай

Св. Синод: Да запазим Света София като музей и паметник на ЮНЕСКО

Светият Синод на Българската православна черква - Българска патриаршия с внимание и угриженост следи полемиките и решенията на Държавния съвет и Правителството на Република Турция за смяна на статута на античния християнски храм " Света София " в Истанбул.
" Като хилядолетна реликва за цялото Християнство и нравствен център на Православието, този храм е безценен за всяко християнско сърце и съставлява изключителна културна полезност за цялото човечество. Ето за какво причисляваме своя глас към апелите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни водачи и интернационалните институции, за опазване на досегашния статут на храма " Света София " като музей и монумент на международното културно завещание на ЮНЕСКО ". Това се споделя в публична позиция на Светият Синод на Българската православна черква, оповестена на 21 юли на уеб страницата на БПЦ.
" Като показваме своето почитание към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и доброжелателност при решение на този значим проблем в името на опазване на положителните междурелигиозни и добросъседски връзки! ", написа още в документа.
Междувременно, в Турция се готвят да проведат първата молитва в храма, при която ще покрият част от стенописите и иконите в храма.
Ще покриват мозайките в " Света София " по време на мюсюлманските молебствия
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР