Свети Зинон бил грък, роден в Сирия. Като пътешествал из

...
Свети Зинон бил грък, роден в Сирия. Като пътешествал из
Коментари Харесай

Св. свещеномъченик Зинон

Свети Зинон бил грък, роден в Сирия. Като пътешествал из всякакви страни с желанието да получи християнско обучение, дошъл в Италия и се заселил в град Верона. Жителите на този град видели добродетелния му живот и го избрали за собствен свещеник.
Макар че по това време преследванията на християните към този момент били прекъснати, към момента имало доста езичници, които Зинон просвещавал със светлината на християнското обучение. Освен това му се наложило да води битка с арианите. В тази битка той се оказал корав изповедник на истините на православието, макар гоненията, надигнати против православните от императорите Констанций и Валент, които покровителствали арианството.
Зинон се потрудил доста в интерес на Божията Църква, задоволително време управлявал своето паство, и отишъл с мир при Господа.
Заради огромните си подвизи той бил почетен от Бога с дара на чудотворството. Свети Григорий Велики споделя следното знамение, което станало в деня на паметта на светеца през 558 година.
През тази година в Италия имало извънредно наводняване. Най-голямата река на Италия, Тибър, излязла от крайбрежията си по този начин, че всички покрайнини на Рим били залети с вода. Река Атесис, която минавала покрай Верона, също излязла от крайбрежията си; водите й обкръжили храма, издигнат в чест на свети Зинон, и като се вдигали все по-високо, достигнали до самите прозорци на църквата. Църковните порти били отворени, само че водата не влизала в храма, а застанала като стена при вратите, и мнозина, които били в храма, отивали при вратата и утолявали жаждата си, като требвали вода с ръце.
И доста други чудеса станали по молитвите на Божия ласкател Зинон.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР