Свети Лъв бил един от най-големите защитници на православната християнска

...
Свети Лъв бил един от най-големите защитници на православната християнска
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Лъв, римски папа

Свети Лъв бил един от най-големите бранители на православната християнска религия през V век. Родил се и израсъл в Италия, той се отличавал с положително богословско обучение и висока добродетелност.

От ранните си години Лъв се посветил в работа на Бог, а след гибелта на римския папа Сикст ІІІ в 440 година бил определен за свещеник на Рим, който още от първите християнски епохи се наричал и папа. Като добър овчар той се грижел за повереното му духовно стадо, давал му образец на мощна религия и чист живот, като ревниво го защитавал от външни и от вътрешни врагове, т.е. от съперници с друга религия или даже от властта, въпреки християнството да било към този момент държавна вяра, както и от християнски ереси.

Много значим е неговият принос в битката против ересите и изключително против монофизитството (което признавало у Боговека Иисус Христос единствено една природа - божествена). Решително подкрепил работата на Четвъртия космополитен събор (451 година в град Ефес), като изпратил четирима делегати с просторно обръщение, в което с цялостна акуратност удостоверил вероизповедта за двете природи на Богочовека Христос. Така се постигнало осъждането на еретика Евтихий и възобновяване на православното обучение, написа Българска телеграфна агенция.

Но извънредно злополучие застрашавало Италия по негово време. Рим поредно станал цел на завоевателните походи на хуните и на вандалите. Хунският водач Атила, именуван " камшик Божи ", нападнал Италия от север и отивал с войската си против Рим. След усърдна молитва към Бог папа Лъв излязъл с римските сенатори да посрещне страшния водач и го помолил за прошка. Атила, мощно впечатлен от пламенната и откровена тирада на светителя, заречен да пощади цялата Римска област. След три години пък вандалите нападнали от юг и единствено умелите договаряния на папа Лъв с техния крал Гензерих още веднъж избавили Рим от разгром. 

Свети Лъв се упокоил в мир в 461 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР