Свети Франциск – закрилникът на мира и Асизи – духовният

...
Свети Франциск – закрилникът на мира и Асизи – духовният
Коментари Харесай

Откъде тръгва идеята за общата молитва за мир

Свети Франциск – покровителят на мира и Асизи – духовният център на католиците, имат значимо значение за главите на Римокатолическата черква.

За другите папи Асизи е универсалният град на мира, споделя отец Енцо Фортунато, представител на манастира в Асизи.

Първото поклонническо пътешестване на Йоан ХХIII е в навечерието на Втория Ватикански събор и дни преди Кубинската рецесия, която изправя света пред нова нуклеарна опасност.

На 27 октомври 1986 година в града на Св. Франциск, папа Йоан Павел Втори събира духовници от разнообразни религии, с цел да се молят дружно за мир на Земята.

Сред участниците са Далай Лама и майка Тереза. Молитвите са във време, когато международните водачи водят договаряния за разоръжаването и възбрана на нуклеарните оръжия.

„ Тук, на този площад, той затвърди дефинитивно призванието на Асизи като място на универсалния мир, заложено от свети Франциск”, изясни отец Енцо Фортунато.

През януари 1993 година в разгара на споровете на Балканите, още веднъж от Асизи, папа Йоан Павел Втори насочва молебствия за мир в района и възкликва:

" Как е допустимо да съществува ненавист? Как е допустимо да се убиват един различен? "

След атентатите на 11 септември, в Асизи още веднъж се събират духовните водачи на 12 религии и над 30 църкви, с цел да жигосат тероризма и всеки да се помоли за мир.

Четвъртата молитвена среща е при папа Бенедикт.

„ Този площад е построен от камъни, донесени от другите краища на света, с цел да ни подсети още веднъж за копнежа на Свети Франциск за мир и приятелство сред хората.

Цялото внимание към Свети Франциск е, тъй като той е наричал всеки човек, без значение от раса и вяра – собствен брат и своя сестра”, съобщи отец Енцо Фортунато.

През 2016 година папа Франциск събира за пети път духовните водачи в Асизи във връзка 30-та годишнина от международните молитвени срещи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР