Светът произвежда над два милиарда тона твърди битови отпадъци всяка

...
Светът произвежда над два милиарда тона твърди битови отпадъци всяка
Коментари Харесай

САЩ са на водещо място по производство на боклуци в света

Светът създава над два милиарда тона твърди битови боклуци всяка година – количество, което може да изпълни над 800 000 плувни басейна с Олимпийски размери, оповестява BBC, базирайки се на ново изследване.
На глава от популацията най-големите замърсители са Съединени американски щати – американците създават три пъти повече отпадъци над междинното ниво, в това число пластмаса и храна.
Когато става въпрос за преработването американците още веднъж заемат челното място – в Съединени американски щати се рециклират едвам 35 % от твърдите битови боклуци.
Германия пък е с най-хубави индикатори в преработването –преработва над 68 % от боклуците. В изследването, осъществено от „ Вериск Мапълкрофт “ – компания, която специализира в оценката на световни опасности за добавени два нови показателя – за генерирането на отпадък и за преработването, предава БГНЕС. 
Експертите са употребявали публично налична информация, както и научни проучвания, с цел да основат световна карта за това по какъв начин страните се оправят с боклука във време, в което светът е изправен пред все по-нарастващата опасност от пластмасовите боклуци.
Индексът за генерирането на отпадък регистрира отпадъците на глава на популацията – в това число твърдите битови боклуци, пластмасата, храната и рисковите материали.
Твърдите битови боклуци са отпадък, който се събира от локалните общини и идва от жилищни, институционални и търговски обекти.
Докато светът създава 2,1 милиарда тона от този боклук всяка година, от него единствено 16 на 100 се рециклира, а 46 % се изхвърля в открити депа.
Според изследването Китай и Индия образуват 36 % от общото население на планетата и изхвърлят към 27 на 100 от общия брой отпадъци.
Американските жители създават по 773 кг на глава от популацията или към 12 на 100 от световния отпадък. Това надвишава с цели три пъти боклука, изхвърлян от китайците и седем пъти отпадъците, създавани в Етиопия.
Няколко европейски страни, в това число Холандия, Швейцария, Франция и Германия, също са включени в изследването. Англия се подрежда на 14-то място в показателя за генериране на отпадък, произвеждайки 482 кг на глава от популацията всяка година.
Съединени американски щати обаче заемат водеща позиция – те са единствената страна в света, която създава повече отпадък, в сравнение с има дарба и изобщо рециклира.
„ Съединени американски щати се провалят точно във връзката сред боклуците които изхвърлят и потенциала си да ги рециклират “, твърди Ниал Смит, един от създателите на отчета. Когато става дума за преработването в Съединени американски щати въпросът опира до политическа воля и инфраструктура.
„ Мисля, че от проучването става видно, че инфраструктурата в Съединени американски щати в действителност не е построена по този начин, че да обезпечава алтернатива за преработване “, показва Уил Николс, ръководителят на изследователския отдел на „ Вериск Мапълкрофт “.
„ Много от американските боклуци – в този момент, откакто не могат да бъдат изпратени в Китай – просто биват изгаряни. Няма инвестиция в инфраструктурата, която може да реши казуса “, се показва в изследването.
Забраната за импорт на боклуци в Китай, Тайланд, Виетнам и Малайзия промени световната динамичност. Създаде се и напрежение сред държавните управления на Филипините и Канада, откакто Манила изпрати 69 контейнера с отпадъци назад на Отава.
„ Азиатските страни не желаят повече да бъдат третирани като голямото бунище на света “, декларира Уил Николс. „ Има разрастваща се междинна класа, която не е изключително удовлетворена с нивата на замърсяване и Китай – поради политическата си обстановка, предприе и наложи ограничения по-бързо от всички останали свои съседи “, добавя той. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР