Светът пишеше за Навални почти всеки ден, откакто го отровиха

...
Светът пишеше за Навални почти всеки ден, откакто го отровиха
Коментари Харесай

Къде е днес екипът на Алексей Навални

Светът пишеше за Навални съвсем всеки ден, откогато го отровиха с Новичок, а след това го осъдиха без съображение и го изпратиха в трудов лагер. Но войната в Украйна заглуши всичко останало, породено от режима на Путин. Къде е през днешния ден екипът на Навални?

Те са осем телевизионни водещи, които преди дни станаха още веднъж обвинени. Русия твърди, че те са разпространявали „ фалшификации “ за съветската войска и са оправдавали тероризма. Осемте души водят предаване, популяризирано в YouTube - " Популярна политика ".

Те са най-близките деятели на опозиционера Алексей Навални - Иван Жданов, Кира Ярмиш, Мария Певчих, Анна Бирюкова, Руслан Шавединов, Леонид Волков, Дмитрий Низовцев и Любов Собол.

Те се смеят на делото, заведено против тях - не тъй като са в чужбина, където Кремъл не може да ги арестува, а тъй като това дело е единствено едно от многото, което се води против тях. Никой от тях не отхвърля, че употребява смеха единствено като защитно оръжие. Инак новините от Москва, които ги засягат персонално, са си съществено нещо.
 Кира Ярмиш
„ Сега всички сме изправени пред присъда до 10 години затвор. Знам сигурно, че говорихме единствено истината, която Кремъл отхвърля. Така че се гордея с нас – това е самопризнание за нашата работа “, написа Ярмиш в своя Телеграм канал.

През май тази година съд в Москва задочно наложи арест на Волков, Собол, Жданов и юрист Вячеслав Гимади по каузи за машинация и основаване на екстремистка общественост, откакто те съумяха да изоставен Русия.
 Любов Собол
През 2021 година Кира Ярмиш - говорителката на Навални, и - юристка на неговия Фонд за битка с корупцията (ФБК), първо бяха наказани на година и половина домакински арест, без право на телефон и интернет, по по този начин нареченото „ санитарно дело “. Те бяха приети за отговорни в подбудителство към нарушение на ограниченията поради ковид. Повод стана обява за протест в поддръжка на Навални. Тогава съдът ги задължи да се явяват при инспектора всеки месец и им забрани да трансформират непрекъснатото си местопребиваване, да пътуват отвън Москва и района и да посещават всеобщи събития.

През 2022 година обаче съдът утежни присъдата, като я размени с ефикасна - Ярмиш беше наказана на 9 месеца в наказателна колония, а Собол на 4 месеца изправителен труд.

Заедно с тях беше наказан и братът на Навални - Олег Навални - той получи първо 1 година пробация, която по-късно стана 1 година ефикасна присъда. Той също съумя да напусне Русия. Но никой от тях не може да се върне в родината си, застрашен от затвор.

На 28 август пък в Москва беше арестуван журналистът от опозиционното издание " Новая газета " и съосновател на научната мрежа Dissernet - Андрей Заякин . Срещу него е формирано наказателно дело за финансиране на екстремистка организация, откакто превел 1000 рубли на Антикорупционния фонд на Навални. Съдът му наложи възбрана за осъществяване на избрани дейности, които не бяха обявени. Заякин може да получи до 8 години затвор.
Навални в очакване на още по-дълга присъда
Руските управляващи явно желаят да държат най-големия критик на Кремъл в пандиза съвсем доживотно. През май тази година против него беше възбудено ново наказателно дело, по което е застрашен с до 15 години затвор. Те ще бъдат добавени към 9-годишната присъда, която излежава сега. Новото обвиняване против Навални е за основаване на екстремистка организация и подстрекателство към ненавист по отношение на управляващите.
 Навални в съда в Москва през февруари 2021 година, откакто оцеля при опита на съветските спецслужби да го отровят
През януари предходната година Навални се върна непринудено в Русия, откакто беше изработен опит да го отравят с нервнопаралитично вещество от групата " Новичок " . Той беше задържан още на летището и скоро наказан на 2,5 години трудов лагер.

Формалната причина беше, че не се е явявал за подписка по остаряла условна присъда, макар че по това време Навални се бореше за живота си в болница след отравянето. Докато траеше делото ФБК разгласява кино лентата - за грамадното имение на брега на Черно море.

След тази присъда пристигна нова - 9 години затвор в колония със непоколебим режим за " кражба на непознато имущество в изключително огромни размери посредством машинация ". Добави се и присъда за пренебрежение към съда.
 Наказателната колония със непоколебим режим ИК-6 край град Владимир, на към 250 км от Москва, където през март 2022 година беше изместен Алексей Навални " Екстремистки " в Русия, свободни на Запад
Възможността Навални да бъде упрекван и съден за екстремизъм си беше обезпечена от съветските управляващи през юни 2021 година, когато съдът разгласи за " екстремистки " всички организации, свързани с него. Освен че бяха заличени, решението забрани на всички свързани с тях в цяла Русия да се кандидатират за обществен пост.

Това се трансформира в поредна стъпка за ограничение на опцията критици на Кремъл да вземат участие в идните през септември парламентарни избори. По-рано съветският парламент утвърди закон, който не разрешава на членове на " екстремистки " организации да се кандидатират на избори.

Решението донесе и продължителни присъди затвор за деятели, които са работили с организациите.

През юли тази година обаче в профилите в Туитър и Телеграм на Навални беше обявено за основаването на нов, този път интернационален Фонд за битка с корупцията. В консултативния му съвет вземат участие известни персони като, журналистката и притежател на " Пулицър ", някогашния белгийски министър председател Ги Верхофстад и брачната половинка на Навални - Юлия Навална.

Първите средства на новия фонд ще дойдат от премията " Сахаров " за независимост на мисълта в размер на 50 000 евро, присъдена предходната година на Навални, само че ще са нужни и дарения.
Милионите на децата на заместител на Шойгу
Последното следствие на екипа на Навални разкри, че децата на първия зам.-министъра на защитата на Русия - Руслан Цаликов , имат парцели на стойност 1,1 милиарда рубли, които са закупили посредством свои компании.

Дъщерите му - 27-годишната Юлия и 25-годишната Елисавета, са създателки на компанията Tectum. С какво тъкмо се занимава тя, не е известно, само че съгласно държавните регистри посредством нея те са закупили помещение в московския бизнесцентър " Crosswall Khamovniki " за 132 милиона рубли и няколко офиса общо за 85 милиона рубли.
 Руслан Цаликов
Синовете на заместника на Сергей Шойгу - Даниел и Заур, също имат скъпи недвижими парцели. През 2021 година братята купуват два имота в село Красное край Домодедово за по 260 милиона рубли с компанията си Dominus Zed. Един от тях към този момент е продаден. Те имат и пет офиса в Москва за 400 милиона рубли всеки.

Официалните заплати на наследниците на Цаликов не им разрешават да купуват толкоз скъпи парцели. Даниел работи в държавната корпорация Ростек и получава 5 милиона на година. А Заур - в компания за измервателни уреди за комунални услуги, и публично печели 2 милиона годишно.

По-рано екипът на Навални откри, че самият Руслан Цаликов има земя с къща в село Раздори в Рубльовка, чиято цена надвишава 3,5 милиарда рубли. Така общо фамилията има имущество на стойност съвсем 5 милиарда рубли.
200 " разпалвачи " на война
На 30 август сподвижниците на Алексей Навални разгласиха съкратена версия на формирания от тях по-рано лист от 6000 души, които крепят режима на Путин. Новият лист съдържа 200 имена и се твърди, че е направен по искане на английското външно министерство. Той включва " главните " разпалвачи " на войната, против които преди всичко би трябвало да бъдат въведени наказания ". Става дума за лица, против които Англия към момента не е наложила такива ограничения.

Сред тях са военни, министри, депутати, чиновници на правоприлагащите органи, олигарси и представители на медии, които сътрудниците на Навални назовават пропагандисти.

На първо място са 6 имена. Това са министърът на финансите и член на Съвета за сигурност на Русия Антон Силуанов , помощникът на Путин Владимир Медински, ръководителят на Банката на Русия Елвира Набиулина, предприемачът Искандар Махмудов и чиновниците на федералните телевизионни канали Екатерина Андреева и Тина Канделаки.

В листата са още артистът Марат Башаров, артистите Николай Басков и Филип Киркоров , певицата Юлия Чичерина, идеологът на " Руския свят " Александър Дугин , чиято щерка беше убита при бомбен атентат, депутатът Адам Делимханов, предприемачът и хипотетична близка другарка на президента Светлана Кривоногих.

Публикуването на първичния лист провокира дискусия, тъй като включваше редица лица, които по-късно обществено осъдиха войната, по тази причина някои от тях бяха отстранени.
Бивш активст на Навални призна, че е бил вербуван от ФСБ
Междувременно излизат доказателства, че съветските служби са съумели да вербуват съмишленик на Алексей Навални. Бившият деятел в Удмуртия Михаил Соколов, напуснал Русия преди няколко месеца, призна, че е работил като осведомител на Федералната работа за сигурност (ФСБ).

Соколов, който сега е в бежански лагер в Холандия, сподели, че е бил вербуван, преди да стартира работа в щаба на Навални през 2016 година Тогава бил едвам на 19 години и се опитал да избегне наборна работа. ФСБ му предложили да не служи против съдействие, като за задачата трябвало да подпише документ, че го прави непринудено. Получавал и по 10 000 рубли на месец.
 Соколов и Навални по времето, когато работят дружно
Първо трябвало да предизвестява чиновници на разузнаването за планувани митинги. Година по-късно, когато Соколов станал изпълнителен шеф на Фондацията за правна поддръжка на жителите, обвързвана с щаба на Навални, ФСБ му упълномощили да рапортува за източниците на финансиране. По-късно точно „ кражбата “, за която се твърди, че е открита във фонда, се трансформира в едно от обвиняванията против Навални.

Соколов твърди, че бил „ изтощен “ да работи за ФСБ и през 2019 година опитал да напусне Русия, само че бил спрян на полско-беларуската граница. През 2021 година, откакто организациите на Навални бяха оповестени за „ екстремистки ", ФСБ въпреки всичко му помогнали да се реалокира в Грузия. Началото на войната в Украйна обаче била " последната капка " за него. Той отказал да работи за тях и избягал в Холандия, където в този момент желае политическо леговище.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР