Светът отправя поглед към Женева, където утре за първи път

...
Светът отправя поглед към Женева, където утре за първи път
Коментари Харесай

От специалните ни пратеници: Кои са очакваните теми на разговор между Байдън и Путин

Светът насочва взор към Женева, където на следващия ден за първи път ще беседват водачите на Съединените щати и Русия.

Стабилизиране на връзките, определяне на пряк канал за връзка и може би прочут брой дребни договорености - такива са упованията от първата среща на високо равнище сред президентите на Съединени американски щати Джо Байдън и Русия Владимир Путин.

Двамата водачи ще беседват за първи път като президенти, с цел да обсъдят необятен кръг въпроси: развиването на двустранните връзки, стратегическата непоклатимост и режимите за надзор на нуклеарните въоръжения, климатичните промени, киберсигурността и замяна на американски и съветски жители, пребиваващи в затвори в двете страни, оповестиха от Кремъл и по-рано от Белия дам.

Сред предстоящите вероятни тематики са още Украйна, Беларус, хакерските офанзиви против американски държавни организации и осведомителна инфраструктура от групи, за които американското разузнаване твърди, че са основани в Русия, изказванията за съветска интервенция в президентските избори през 2016 и 2020 година, дейностите против опозиционния деятел Алексей Навални, спазването на човешки права в Москва и пандемията.

Байдън и Путин ще беседват във вила " Ла Гранж " на брега на Женевското езеро в неутрална Швейцария. 3000 военни и служители на реда обезпечават ограниченията за сигурност: Женевското езеро е затворено, а полетите във въздушното пространство над града бяха лимитирани.

Джо Байдън и Владимир Путин са двама остарели познати, които се виждат не за пръв път. През 2011-а Байдън споделил на Путин, че " няма душа ", а последният му дал отговор: " Значи се разбираме ".

Десет години по-късно двамата са съгласни, че въпреки връзките сред Москва и Вашингтон да са в най-ниската си точка от края на Студената война, би трябвало стабилизация.

" Ние не търсим спор с Русия, желаеме постоянни предвидими връзки. Страните ни носят голяма отговорност: да запазим стратегическата непоклатимост и договорите за надзор на въоръженията. Но в същото време дано бъда явен: ще отговорим твърдо и изрично постоянно всякога, когато съветското държавно управление се ангажира със зловредна активност ", споделя Байдън.

" Струва ми се, че срещата в Женева ще помогне да възстановим контактите и връзките ни, да възстановяваме разговора и да създадем механизми за общи дейности в сферите от съвместен интерес: стратегическата непоклатимост, районните спорове, опазването на околната среда в световен проект ", споделя Путин.

" Стратегическа непоклатимост ". Ако това бъде контрактувано от Байдън и Путин, ще бъде триумф, съгласно специалисти.

" Единствената разлика във външната политика на Съединени американски щати е разбирането на Байдън, че след години на утежняване на връзките с Москва в този момент е време този развой да спре. Да стартира стабилизиране, тъй като борбата е отишла прекомерно надалеч ", споделя Лионел Фатън, който е професор по Международни връзки в университета " Уебстър " в Женева.

Преговори за нов Договор за ограничение на стратегическите настъпателни въоръжения ще внесат предвидимост по оста Вашингтон-Москва.

" Първо, модернизацията и разширението на нуклеарните арсенали е доста скъпо за Съединени американски щати и Русия. Второ, колкото повече нуклеарни оръжия са разгърнати и колкото повече войски се струпват по границата сред НАТО и Русия, толкоз по-голяма е заплахата от ескалация ", споделя Бено Зог, който е съпредседател на Програмата за мир и сигурност, FORAUS в Центъра за проучване на сигурността в Женева.

Женева е град-домакин на срещата сред водачите на Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1985 година, която възобновява диалозите за ограничение на нуклеарните въоръжения и се счита за значим стадий в края на Студената война.

През 2015-а тук се водят и договарянията по Иранската нуклеарна договорка.

КАКВО ЩЕ съдебна експертиза СЛУЧИ НА СРЕЩАТА БАЙДЪН-ПУТИН - СЛЕДЕТЕ Пожарна охрана БНТ1 ИЛИ НА BNTNEWS.BG ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ НИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР