Светът отново изтръпна от ужас пред опасността от ядрена война

...
Светът отново изтръпна от ужас пред опасността от ядрена война
Коментари Харесай

Светът изтръпна! Туит на Тръмп разлюти Ким: САЩ ни обявиха война

Светът още веднъж изтръпна от смут пред заплахата от нуклеарна война след следващата замяна на реплики и закани от разстояние сред американския президент Доналд Тръмп и представители на севернокорейския деспот Ким Чен-ун. Тръмп избълва през вчерашния ден следващите си нападки в Туитър против " Малкия човек-Ракета ", а от Пхенян последва търкуване, че " Съединени американски щати са оповестили война на Северна Корея ".

" Целият свят би трябвало ясно да помни, че Съединени американски щати първи оповестиха война на нашата страна ", съобщи външният министър на Северна Корея Ли Йон-хо пред кореспонденти в Ню Йорк.

Дипломат номер едно на Пхенян твърди, че Доналд Тръмп е оповестил война на страната му и че Северна Корея си резервира правото на ответни ограничения.

" Ние ще имаме цялостното право да предприемем ответни ограничения - включително и свалянето на стратегически бомбардировачи на Съединени американски щати, даже когато те не са в рамките на въздушното пространство на нашата страна ", сподели министърът преди да напусне Ню Йорк, където беше за годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

" В светлината на оповестената от Тръмп война всички варианти ще бъдат на масата за подготовка на интервенциите на висшото управление на КНДР ", съобщи Ли Йон-хо.

Изказването му бе направено два дни откакто американски военни самолети прелетяха покрай крайбрежията на Северна Корея.

Белият дом окачестви като " неуместни " изказванията на външния министър на КНДР и и предизвести Пхенян да спре с провокациите.

" Не сме оповестили война на Северна Корея. Да се твърди сходно нещо е неуместно ", съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Един от последните туитове на Тръмп по адрес на Пхенян гласи: " Току-що чух речта на външния министър на Северна Корея пред Организация на обединените нации. Ако той повтаря мислите на Малкия Човек - Ракета, не след дълго няма да ги има ".

В същото време Говорителят на Организация на обединените нации съобщи, че диалозите за обстрел могат да доведат до съдбовни недоразумения.

Според Южна Корея даже инцидентни конфликти в района могат да доведат до спор, който да излезе от надзор.

" Съединени американски щати и Южна Корея би трябвало да избегнат ескалация на напрежението при възможни бъдещи провокации от страна на Северна Корея ", съобщи през вчерашния ден във Вашингтон южнокорейската министърка на външните работи Кан Кьон-хва.

" Твърде евентуално е Северна Корея да извърши нови провокации ", сподели ръководителката на южнокорейската дипломация.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР