Светът отбелязва правото на мир на 21 септемвриПравото на мир

...
Светът отбелязва правото на мир на 21 септемвриПравото на мир
Коментари Харесай

Светът отбелязва правото на мир на 21 септември

Светът отбелязва правото на мир на 21 септември
Правото на мир и седемдесетата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на индивида на Организация на обединените нации ще бъдат маркирани с начинания по цялото земно кълбо. В България церемонията ще се състои от 11.30 ч. пред Паметника на незнайния войник в София.

Акцент на честванията на Международния ден на мира ще бъде прекратяването на огъня и прекъсването на военните дейности по света за 24 часа. По традиция Генералният секретар на Организация на обединените нации ще удари Камбаната на мира в Ню Йорк и ще призове воюващите по целия свят да приберат оръжията и да се опитат да намерят спокойно решение на споровете.

Международният ден на мира - 21 септември, е разгласен от Организация на обединените нации през 1981 година с резолюция 36/67 и наново признат през 2001 година с резолюция 55/282. В България той се отбелязва от над 10 години. Инициативен комитет, с присъединяване на Дружеството за Организация на обединените нации в България, Съюза на ветераните от войните на България, взаимно с публични, патриотични и юношески организации, с поддръжката на училищен и студентски клубове, провежда и организира честването на Международния ден на мира в София и всички обитаеми места в страната. В София самодейността е подкрепена и от Столична община.

"Мирното общество е това, в което има правдивост и равни права за всеки. Мирът основава устойчива среда, а устойчивата среда оказва помощ за поддържане на мира", споделят уредниците и приканват всички, които желаят да живеят в един кротичък и по-справедлив свят да се включат в честванията. В програмата ще се включат представители на институциите, на гражданското общество, както и учебни заведения от столицата. По време на тържествената част ще бъдат поднесени венци и цветя, с цел да бъдат почетени всички, дали живота си по време на военни спорове. Честването ще приключи с художествена стратегия, готова от възпитаници.

"Време е всички народи и всички хора да се преценяват с думите на Всеобщата декларация за правата на индивида, която признава присъщото на всички членове на човешката раса достолепие и равни и неотменни права", цитира още Генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в поканата си инициативният комитет./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР