Светът никога няма да бъде същият - такъв, какъвто беше

...
Светът никога няма да бъде същият - такъв, какъвто беше
Коментари Харесай

Събитията на 2023: Ерата на изкуствения интелект

Светът в никакъв случай няма да бъде същият - подобен, какъвто беше преди появяването на ChatGPT. Чатботът на компанията ОреnAI провокира гражданска война като даде име и облик на избухливото развиване на Изкуствения разсъдък и взриви стандарта, че това е фантастика и чиста научна разработка, по която се работи от десетилетия.

" Стигнахме дотук, тъй като хората обичат тази технология. Това е миг, сходен на изобретяването на печатната преса ", разгласи Сам Алтман, основен изпълнителен шеф на OpenAI.

" Сравняват го с печатната преса. Но с цел да станат печатните книги необятно налични в Европа, са били нужни 50 години, до момента в който ChatGPT доближи 100 млн. консуматори единствено за два месеца ", означи през юли Антонио Гутериш, общоприет секретар на Организация на обединените нации.

ChatGPT се трансформира в най-използваното приложение в света - бизнесът и учениците към този момент не могат без него.



ChatGPT е от по този начин наречените Големи Езикови Модели, подготвен e посредством великански масиви от данни и работи на статистически принцип като основава текст, който звучи като човешка тирада и наподобява като демонстрация на творчество и логичност, само че в действителност е формиран посредством предсказание на най-вероятната последваща дума.

През март 2023 година Google пусна на пазара своя модел Бард, а китайският колос Байду отвърна със своя бот Ърни.

Бясната конкуренция сред фирмите беше придружена от апели за незабавно въвеждане на регулация в бранша.



През март 1000 софтуерни водачи, учени и специалисти предизвестиха в намерено писмо, че изкуственият разсъдък крие риск от заличаване на човечеството. Те приканиха политиците да защитят обществото и да не оставят тази роля в ръцете на бизнесмените и фирмите.

" Трябва ли да разработим безчовечен мозъци, които последователно биха могли да ни превъзхождат по брой, по разсъдък, да ни изоставят като ненужни и да ни заменят? ", попитаха те.

Илън Мъск разгласи, че в случай че нещата се объркат, има риск за цивилизацията.

През месец май наричаният " кръстникът на ИИ " Джефри Хинтън .

Историкът Ювал Харари предизвести, че изкуственият разсъдък е придобил забележителни качества да манипулира и да основава език, без значение дали с думи, звуци и облици, а " езикът е материалът, от който е направена цялата човешка просвета ".



Наред с многочислените изгоди във всички сфери на живота, с изкуственият разсъдък основаването и разпространението на подправени вести и подправена действителност е по-лесно и по-евтино от всеки път, а при злонамерено потребление той може да направлява избора на потребителите - от това какво да си купят до това за кого да гласоподават.

" Това, което най-вече ме тревожи е, че ще стигнем до такава степен да сложим завършек на демокрацията. Ще свършим с авторитаризъм. Изборите ще се печелят от хора, които са по-добри в разпространението на дезинформация и тези хора може да трансформират разпоредбите, тъй че да стане доста мъчно демокрацията да работи ", счита Гари Маркъс, специалист и един от създателите на откритото писмо.

Европейският съюз одобри Закон за цифровите услуги и написа Закон за ИИ .

" Заслужихме правото да го кажем с цялостна убеденост - имаме първата в света интернационална регулация на изкуствен интелект . Работихме дружно, с цел да имаме регулация, която пази човешките права в цифровата епоха, подсигурява етиката и полезностите, които изповядваме в Европа ", разгласи Кармен Артигад Бругал, министър по дигитализацията и изкуствения разсъдък на Испания.



Вашингтон сътвори нова институция, Лондон организира първата световна среща на върха по тематиката. Китай заявява единодушие да работи за безвреден ИИ. Руският президент Путин готви декрет за нова национална тактика за развиване на бранша.

Без подозрение, това е технологията, която ще дефинира близкото бъдеще - кои ще са мощните, кои ще са тези, чиято орис ще вземат решение други, какъв ще е животът на хората, какво ще е положението на планетата.

В края на годината чиновници на компанията, основала ChatGPТ, показаха паника от създаването на нов мощен модел, кадърен да взема решение математически задания. Компанията не разяснява.

Това се счита за решителен стадий в развиването на машините. Когато бъде преодолян и бъде основан така наречен Общ изкуствен интелект, тогава той може да стане по-мощен от цялото човечество. А в случай че изгубим контрола над своето създание, надлежно - можем да бъдем унищожени.

Засега еуфорията заглушава тревожните гласове. Регулацията изостава, а технологията стремително върви напред.

Ползите са осезаеми, рисковете - към момента - невидими. И само от хората зависи да създадат невероятно сбъдването на апокалиптичните сюжети. Защото светът към този момент не е същият.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР