2023 година се оказа историческа за прокуратурата. Смятаният за непоклатим

...
2023 година се оказа историческа за прокуратурата. Смятаният за непоклатим
Коментари Харесай

Събитията на 2023: ВСС отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор

2023 година се оказа историческа за прокуратурата. Смятаният за непреклонен основен прокурор беше отхвърлен от Висш съдебен съвет единствено за месец след близо 4-годишни митинги против Иван Гешев.

" Бомбата е била за да убие. Не са били фойерверки. Изключително мощен гърмеж с осколки. Само една случайност е избавила основния прокурор и фамилията му ", разяснява Борислав Сарафов - зам. основен прокурор.



" В кои години живеем, в кои години се връщаме. Не ме е боязън, някой различен би трябвало да го е боязън ", съобщи Иван Гешев - основен прокурор.

Впоследствие и версията за силата на гърмежа, и изказванието, че е пътувал със фамилията, си бяха опровергани.

" Има незначителни вреди. Аз го видях. Дупка във фара ", сподели Иван Демерджиев - длъжностен министър на вътрешните работи.



Два месеца преди гърмежа Гешев разгласи оголен скрит план против магистрати. Представи записи от флашки, в които съгласно проверяващите има разнообразни хора разискват свалянето му. Сред упоменатите бяха " индивида с прякор Къро ", " Цецо от Белград ", " Бобока ", " Кирчо и Асенчо ", " Черепа " и Владислав Горанов.

" Може би виждате това, което вие медиите наричате превзетата страна ", съобщи Иван Гешев - основен прокурор.



Десет дни след гърмежа номинираната тогава от ГЕРБ-СДС за министър председател Мария Габриел изненадващо разгласи:

" Първото, което ще направи моят министър на правораздаването, е да внесе във Висш съдебен съвет искане за преустановяване на мандата на основния прокурор поради уронване престижа на правосъдната власт. "

" Ако на някой на мястото на Гешев се назначи някой с профила на Сийка Милева, това няма да бъде никаква основна смяна ", съобщи Христо Иванов - съпредседател на ПП-ДБ.

" Добра концепция, тъй като има насъбрано напрежение ", сподели Мустафа Карадайъ, водач на Движение за права и свободи.

Още на идващия ден шестима прокурори от Висш съдебен съвет предложиха предварителното освобождение на Гешев - поради тежко нарушаване на служебните отговорности.

" Ясно е какъв е политическият отпадък в Народно събрание, съдейки от изказванията на някои политици. Аз ще продължа мандата си ", сподели Иван Гешев.



Гешев изиска оставката на заместника си Борислав Сарафов. Той пък го дефинира като неприспособим за длъжността.

" Познавам Гешев. Страхувам се за живота си. Настоявам за защита от Министерство на правосъдието, с цел да не се окажа ненадейно погубен като един различен прокурор Колев ", разгласи Борислав Сарафов - зам. основен прокурор.

В разгара на свадите . Иван Гешев изиска имунитета на Бойко Борисов, а той се яви в прокуратурата, приветстван от съпартийците си. На 12 юни Висш съдебен съвет гласоподава отстраняването на Гешев с 16 гласа " за " и 4 " срещу ". Той не дочака гласуването, с цел да пътува за чуване в Страсбург.



Иван Гешев, някогашен основен прокурор: " Аз не съм се родил основен прокурор, нито ще умра основен прокурор. "

Йордан Стоев, член на Висш съдебен съвет: " Главният прокурор не дава отговор на условията за тази тази служба. "

Гергана Мутафова, член на Висш съдебен съвет: " Не единствено наруши кодекса за етично държание, само че внуши на част от прокурорите линия на държание. "

Атанас Славов, министър на правораздаването: " Ние сме доста тихи тук, само че това е тишината в окото на бурята. "



фотоси: БГНЕС/Архив

Поста на Гешев краткотрайно зае Борислав Сарафов. Нов основен прокурор може да бъде определен най-рано през лятото. Иван Гешев публично влезе в политиката със " Справедливост за България ".

Задържани за гърмежа на пътя Самоков - София няма. През октомври поради липса на доказателства, а съвсем 10 години след банкрута на КТБ делото, по което Гешев беше наблюдаващ прокурор, потъна в правосъдните зали.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР