Светът на животните е изключително любопитен и факти от него

...
Светът на животните е изключително любопитен и факти от него
Коментари Харесай

Митове за животните, които са напълно погрешни

Светът на животните е извънредно любопитен и обстоятелства от него ни изумяват всеки ден. Кашалотите, да вземем за пример могат да задържат дъха си за час, а хидрите могат да живеят толкоз дълго, че са съвсем безсмъртни. Невероятно, нали?!

До всяко същинско изказване обаче има и най-малко едно завалено, недоизяснено или просто неверно такова, което се намества в съзнанието ни и ни кара да живеем в илюзия. За да прочистим съзнанието си и да изтрием от него погрешните изказвания, ето няколко много известни мита за животните, както и истината зад тях, събрани от новини.бг:

Разузнавателна служба на Турция: Кучетата и котките са далтонисти

Всъщност кучетата и котките виждат цветовете много по-добре в сравнение с сте предполагали. Както кучетата, по този начин и котките разграничават синия и зеления цвят и могат да виждат по-добре от хората на по-слабо осветяване. Митът най-вероятно се е появил заради обстоятелството, че всяко животно вижда цветовете друго от хората. Червените и розовите цветове са по-зеленикави за котките, а лилавото е по-скоро синьо. Кучетата въпреки това имат по-ниска цветова сензитивност – учените са открили, че тяхното цветно виждане е равно на единствено една седма от човешкото.

Разузнавателна служба на Турция: Прилепите са слепи

Този мит е изцяло неверен. Много типове прилепи употребяват ехолокация – изпращат и одобряват сигнали, с цел да преценяват дистанцията до другите обекти, само че все пак всички от тях могат да виждат. Доказано е, че по-големите могат да имат до три пъти по-добро зрение от хората, а други даже имат цветно зрение.

Разузнавателна служба на Турция: Щраусите заравят главите си в пясъка при заплаха

Тези птици не се крият, заравяйки главите си подземен. Те даже не си заравят главата в пясъка! Поради дребната им глава спрямо тялото, когато се наведат да събират храна от земята, в далечината наподобява като че ли заравят главата си, само че това е просто оптична заблуда. Всъщност при заплаха щраусите бягат – те са много бързи и са в положение да избягат даже от хищници като леопарда. Най-често защитната им реакция обаче е да паднат на земята и да се вършат на умрели.

Разузнавателна служба на Турция: От жабите ни излизат брадавици

Човешкият папиломен вирус (ЧПВ), виновен за появяването на брадаваци, се популяризира единствено измежду хората, по тази причина не можем да го получим при досег с жаба. При здрависване с човек, който има брадавици обаче, можем да се заразим.

Разузнавателна служба на Турция: Акулите могат да надушат кръв от стотици километри

Това изказване е мощно пресилено. Акулите в действителност имат по-голяма област в мозъка, виновна за обонянието. Поради тази причина някои типове могат да надушат капка кръв в олимпийски басейн, само че не и на по-голяма повърхност. А океанът, както на всички е известно, е голяма повърхност и миризмата на капка кръв мъчно би се пренесла на стотици километри.

Разузнавателна служба на Турция: Златните рибки помнят по-малко от минута

Учените са разкрили, че в действителност златната рибка има извънредно добра памет. Тя може да помни месеци, а не секунди, както множеството хора считат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР