Светът изгражда три гигантски оптични телескопа, чиито размери ще надхвърлят

...
Светът изгражда три гигантски оптични телескопа, чиито размери ще надхвърлят
Коментари Харесай

Светът изгражда три гигантски телескопа

Светът построява три великански оптични телескопа, чиито размери ще надвишават всички, с които разполагаме през днешния ден. Надяваме се, че тези три телескопа дружно ще отговорят на някои от огромните въпроси на Вселената, които се оказаха непостижими за съществуващите принадлежности. Предложеното ограничение на бюджета на Националната научна фондация (NSF) обаче слага в заплаха единия крайник на столчето.

America Is Building Two Giant Telescopes – But Only Has The Money To Finish One
— IFLScience (@IFLScience)
Въпреки продължаващите чудеса, които JWST разкри, бъдещето на астрономията не е единствено в Космоса. Можем да изградим доста по-големи телескопи на Земята, в сравнение с сега в Космоса, а също по този начин е доста по-лесно да ги поправяме, поддържаме и модернизираме тук. Плановете за телескоп на Луната с съпътстваща база са надалеч в бъдещето. 

Проектите, на които астрономите разпореждат очаквания в средносрочен проект, са Гигантският телескоп на Магелан (GMT), Тридесетметровият телескоп (TMT) и Изключително огромният телескоп (ELT), както и такива като Квадратнокилометровата решетка, които работят с дължини на вълните надалеч оттатък човешкото око (объркващо е, че и трите от време на време се назовават Изключително огромни телескопи, а освен ELT). Дори и при съществуването на атмосфера, всеки от тях би предложил доста по-ясна разграничителна дарба от тази на JWST.

Новото предложение обаче ще отстрани една от първите две.

Астрономията е толкоз групова, че за мнозина може да е безразлично кой ще ги построи и има, само че ТМТ и GMT ще бъдат ръководени от американци, до момента в който третият ще бъде основан в съдействие с европейски и южноамерикански страни. Това дава на ELT известно равнище на застраховка против бюджетни съкращения. Никой от сътрудниците в консорциума не желае да наподобява зле пред останалите, като се откаже от поетите задължения. Работата по ELT стартира през 2017 година Изграждането на нещо толкоз голямо, което би трябвало да бъде и толкоз точно, лишава доста време, тъй че първата светлина се чака да се появи едвам през 2028 година Дори и да има забавяния, малко са подозренията, че в последна сметка това ще се случи.

ТМТ и GMT обаче са американски планове, въпреки че вторият ще бъде основан в Чили. Финансирането на GMT се обезпечава най-вече от американската Национална фондация за научни проучвания (NSF) посредством редица университети и научни институции, макар че принос имат още шест страни. TMT е още по-американски план, макар присъединяване на Индия, Япония и Канада; той е иницииран от два калифорнийски университета и е плануван да бъде основан на Хаваите. 

Въпреки това Националният съвет по просвета, който поучава NSF, предложи таван от 1,6 милиарда $ на финансирането за великански телескопи. Това е по-малко, в сравнение с се чака да коства всеки от двата телескопа, макар че, в случай че се вземат поради другите участници, сумата би трябвало да е задоволителна за един от тях.

В изказването на Управителния съвет ясно се показва, че той не се стреми просто да отсрочи разноските, а да работи постепенно, до момента в който се появи по-голямо финансиране. Вместо това в него се съдържа рекомендацията: " Да се разиска с Борда по време на съвещанието през май 2024 година своя проект за избор на това кой от двата кандидат-телескопа Агенцията възнамерява да продължи да поддържа, в това число предстоящите разноски и график за плана. "

Възможно е NSF да отхвърли рекомендацията или пък Конгресът да реши да отпусне спомагателен милиард и половина за астрономия, тъй като я счита за толкоз значима. Засега представителите на всеки от екипите залагат точно на това, най-малко обществено, вместо да се карат кой да има приоритет. Не бихте желали да залагате на нови пари, даже и да не бяхме в ера, в която държавното управление е сковано от партийна битка, която затруднява всяко систематизиране на бюджета.

Теоретично, други донори биха могли да усилят дяловете си, само че Джон О'Мира, основен теоретичен помощник в обсерваторията Кек, сподели пред Space.com: " Доколкото ми е известно, нито един от двата телескопа през днешния ден няма път напред без вложенията на NSF. "

Астрономите показват своето оскърбление и акцентират за какво са нужни и двата телескопа. 

Тези, които са свързани с други области на науката, може би няма да проявят съчувствие; може би безшумно ще се подиграват на тези, които са си мислели, че ще получат две нови лъскави играчки, а би трябвало да се задоволят с една. Двата инструмента обаче са особено проектирани да работят дружно. Нито едно място на Земята не може да види цялото небе; единствено съществуването на един инструмент в Северното полукълбо и един в Южното предлага цялостно покритие. Всеки от тях е планиран по този начин, че да максимизира избрани благоприятни условия, като се допуска, че другият ще поеме работата в други области.

На пръв взор ТМТ наподобява разумно да оцелее. Тъй като се намира в Северното полукълбо, той може да работи в екип с ELT, а препоръчаното местонахождение в Съединени американски щати би могло да предложи гласоподаватели, които да лобират за него.

Въпреки това ТМТ е толкоз мощно противоположен на коренните поданици на Хаваите, че се обмисля преместването му на Канарските острови - към момента на север, само че част от Испания. Нещо повече, изхвърлянето на който и да е от двата плана би означавало да се пропилеят съвсем всички изхарчени до момента средства, а те са доста повече за GMT, който е доста по-напреднал, в сравнение с за TMT.

Повечето хора могат да се сетят за доста други почтени приложения на 1,5 милиарда $, без значение дали става дума за медицински проучвания за лекуване на заболявания, други форми на просвета, ориентирани към световни рецесии, или напълно отвън науката. От друга страна, фундаменталните научни проучвания имат дълга история на погашение на средства по способи, които са били много непредвидени по това време. Построяването на двата телескопа би означавало спомагателни 5 $ налози на американец, само че не годишно, а еднократно. Общата им цена ще бъде доста по-малка от тази на JWST и всеки от тях ще работи доста по-дълго.

Разпределянето на бюджетите постоянно е мъчно, а става още по-трудно, когато се съпоставят изгоди, които евентуално ще бъдат толкоз разнообразни - в този случай познание поради самото познание, опълчено на разновидности с ясна практическа, въпреки и несигурна възвръщаемост. В съпоставяне с това NSF може да реши, че изборът сред два инструмента с друг, само че припокриващ се потенциал, е относително елементарен.

Във видеото: Пътешествие в Космоса: Телескопът " Джеймс Уеб ", който отвори необятно прозореца към Вселената
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР