Светът инвестира в сателити, в полети до Марс, до Луната,

...
Светът инвестира в сателити, в полети до Марс, до Луната,
Коментари Харесай

Може ли свободната игра да е фактор за успешно учене изследва Възможното образование

„ Светът влага в спътници, в полети до Марс, до Луната, до Уран, а не влага в положението на хората, в новородените човешки същества. Как можем да мислим за свят на мир, съдействие и благополучие, щом не се отдава дължимото внимание на началото на живота! “ пита Вера Кордейро, доктор и създател на Saude Crinca Foundation, Бразилия, във кино лентата " Началото на живота ". Именно този филм ще открие третото издание на фестивала (не)Възможното обучение на 6 март 2020 година от 18.30 часа в Чешки център на ул. „ Г. С. Раковски ” 100.
Форумът за следващ път ще потърси методите, по които учат децата и какви полезности им предаваме по пътя на тяхното обучение. Фокусът в тазгодишната стратегия е подложен върху играта и значимата й роля в човешкото развиване, както и ученето измежду природата - като сложна, обогатяваща и цялостна среда с всички естествени провокации и уроци, които предлага.
Четири прожекции, последвани от полемики и пет работилници включва тазгодишното издание, което ще се организира на 6, 7, 12 и 14 март 2020 година Поканени да се включат в събитията са учители, родители, психолози, шефове на образователни заведения и всички заинтригувани от тематиката за образованието. За множеството събития има и обезпечен детски ъгъл. След откриването, фестивалните събития не престават в Есенс център на ул. „ 6-ти септември “ 37.
Събитието е самодейност на Общност за демократично обучение и се организира с поддръжката на Фондация " Контакти без ограничавания ", Есенс център, Институт за прогресивно обучение, Шарено учебно заведение, Учебница „ 9 вдъхновения “, Dnes.bg, Azcheta.com и София играе.
ПРОГРАМАТА
ФИЛМИ
Стартът на Фестивала ще бъде с прожекция на кино лентата „ Началото на живота “ на 6-ти март, от 18:30 ч. Филмът задълбочено наблюдава връзката сред родител и дете в първите месеци и години от живота му и по какъв начин тя повлиява върху цялостното му развиване. Продукцията извежда въпроси за полезността на майчинството в нашето общество, за значимостта на ангажирания и присъстващ татко, както и доста други настоящи тематики, коментирани от нобелови лауреати, учени и известни персони.
Филмовата стратегия продължава с " Научено в гората/Средата като учебно заведение " . В него се изследва допустимо ли е да се учи през целия ден на открито, в гората – в дъжд и сняг - и по какъв начин това се отразява на децата, на интереса им към ученето и на триумфа им в учебно заведение. Филмът наблюдава ученето в едно еко учебно заведение в Канада, където учители, админи, откриватели, родители и възпитаници работят дружно, с цел да изградят богата и друга екосистема, като с това провокират стандартните просветителни модели. Прожекцията е на 7-ми март от 11:00 ч.
“Нова искрица вяра: историята на Унитиера ” , последвана от полемика ще бъде на 12 март от 18:30 ч. Филмът отваря вратите към Унитиера, самостоятелен университет в Оахака, Мексико. Мястото е насърчителен образец за това по какъв начин общностите могат да поемат надзор върху личното си образование и да оформят резистентен път за себе си, макар враждебната околна среда. Филмът повдига значими въпроси, свързани с задачата на образованието и какво е належащо за основаване на надълбоко екологично схващане и връзка с общностите.
Последният филм тази година повдига въпроса „ За правото да играеш ”. Може да се гледа на 14 март от 11:00 ч. „ Където има деца, там е есенцията на играта. Където има възрастни, там е отговорността да се подсигури правото на игра. “ Под това мото са снимани 5 документални видеа, отдадени на фундаменталната роля на играта за израстването ни като цялостни и креативен персони. Това са филми за детската просвета, за играта като цел и полезност сама по себе си - а не просто като обучителен инструмент, за блокажите на възрастните по отношение на играта, за ролята на общността и на учебното заведение.
ЛЕКЦИИ И РАБОТИЛНИЦИ
Първата работилница от тазгодишната стратегия ще се състои на 7 март от 14:00 ч. „ Великото на открито ” ще ни запознае с философията на естествените и горски учебни заведения и главните правила, които те следват в процеса на учене. Ще разберем какви умения и компетентности могат да бъдат развити в действителна естествена среда. Работилницата е предопределена за учители, възпитатели, обучители, родители, баби и дядовци, а водещи са Мариана Асенова и Владислав Дамянов, създатели на учебно заведение “Великото на открито ” в село Горна Бела речка.
В същия ден от 16:00 ч. ще узнаем повече за Проектно основаното учене и по какъв начин то може да се приложи в образователния развой. Работилницата е ориентирана към учители и родители, а водещи са Грациела Щерева и Елизабет Иванова от Шарено учебно заведение.
За тези, за които математиката е предизвикателство е идната лекция и работилница „ Помощ, детето ми ненавижда математиката! ” с Мариела Станчева на 7 март от 18:00 ч. Тук водещата, математик и създател на „ Наръчник на бунтаря за пропадане тутакси по математика ” ще ни покаже другите пътища, по които да свържем изучаваното в обичайна стратегия по математика с ползите и заниманията на децата. Събитието е уместно за родители и учители на възпитаници в прогимназиална и гимназиална възраст.
Следващата работилница е отдадена на играта и какво носи тя на децата. Как те учат посредством нея, развиват се, мислят и съхраняват живеца за познание. " Картография на насладата " е преживелищна работилница, планувана за 14 март от 13:30 ч. Ще изследваме измеренията на играта, ще очертаем нейните изгоди за света на децата и възрастните, ще минем на пръсти около контрола и страховете, които от време на време ние възрастните внасяме в нея. Събитието е уместно за родители, учители, актьори, обществени служащи и всички, които се вълнуват от играта и предизвикването на работата с деца. Водещи са Петя Гиева и Мария Яйцарова, Кооперативна Академия.
Отново на 14 март от 16:00 ч. ще се организира последната работилница, която ще ни обясни по какъв начин да установим мирни връзки в класната стая, учебното заведение и общността. Ще разберем повече за възстановителния метод. Водещата ще предложи разновидности за превантивно основаване на такава среда, в която споровете да пораждат по-рядко и да се преодоляват по-ефективно, възстановявайки връзките сред членовете на групата. Работилницата е подобаваща за всеки заинтригуван от мирните връзки в класната стая, учебното заведение и общността. Водещ е Елена Евстатиева, психодрама терапевт, фасилитатор на възстановителни практики.
От предходната година фестивалът „ (не)Възможното обучение “ се организира в страната. Вече е подготвена програмата за Бургас и Варна, а напълно скоро ще станат ясни и датите във Велико Търново, Стара Загора и Ямбол.
Подробна стратегия и методите за регистрация за присъединяване в събитията на Фестивала на: odo.bg.
Следете настоящата информация за Фестивала тук:
https://www.facebook.com/Kinozaobrazovanie/
https://www.youtube.com/channel/UCG2lx8eeqB1BVHeojSvSKhQ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР