Светът губи битката срещу електронните отпадъци, каза експерт на ООН

...
Светът губи битката срещу електронните отпадъци, каза експерт на ООН
Коментари Харесай

ООН: Светът губи битката срещу електронните отпадъци

Светът губи борбата против електронните боклуци, сподели специалист на Организация на обединените нации в сряда, откакто отчет откри, че 62 милиона метрични тона мобилни телефони и устройства са били изхвърлени на планетата единствено за една година - и това се чака да се усили с една трета до 2030 г, предава " Ройтерс ".

Електронните боклуци се състоят от всички изхвърлени детайли, съдържащи електрически щепсел или батерия. Те могат да съдържат токсични добавки и рискови субстанции като живак и съставлява заплаха за околната среда и здравето.

" Тези артикули постоянно не са лесни за ремонт. Поради тази причина те елементарно се трансформират в боклуци и затова генерирането на боклуци в международен мащаб се усилва ", сподели Кеес Балде, старши теоретичен експерт за Програмата за устойчиви цикли в Института за образование и проучвания на Организация на обединените нации (UNITAR).

" Нарастването на електронни боклуци е по-ускорено от напъните за тяхното преработване... Ние просто губим борбата. "

През 2022 година международното годишно произвеждане на електронни отпадъци възлиза на 62 милиона метрични тона, което е с 82% повече от 2010 г. Генерирането на електронни боклуци се усилва с 2,6 милиона метрични тона годишно, което значи, че може да доближи 82 милиона метрични тона до 2030 година.

Експертите на Организация на обединените нации отдават това нарастване на фактори, включително по-високо ползване, липса на благоприятни условия за ремонт, по-кратък витален цикъл на електрониката и несъответстваща инфраструктура за ръководство на електронните боклуци.

Балде означи, че даже детайли, които са предопределени да понижат потреблението на сила, като слънчеви панели, са съдействали за електронните боклуци. През 2022 година се прави оценка, че към 600 000 метрични тона фотоволтаични панели са били изхвърлени, сподели Балде.

" Производителите имат отговорности във връзка с стандартизирането и гарантирането, че не подвеждат потребителя, по този начин че продуктът, който създават, не би трябвало да има къс витален цикъл ", сподели Космас Лъкисън Завазава, шеф на Бюрото за развиване на телекомуникациите в Международния съюз по телекомуникации (ITU), организация на Организация на обединените нации.

" Мисля, че частният бранш би трябвало да си показа себе си като добър собственик. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР