Светът е по-хубав и светъл, защото е огрян от тези

...
Светът е по-хубав и светъл, защото е огрян от тези
Коментари Харесай

Козунаци със заквасена сметана

Светът е по-хубав и ярък, тъй като е озарен от тези превъзходни козунаци със заквасена сметана

Необходими Продукти

● яйца - 6 бр. + 2 белтъка за намазване
● заквасена сметана - 400 г
● захар - 300 г
● масло - 120 г
● олио - 80 г
● сол - 1 щ.
● квас - 1 пакетче суха, 7 г /за 1 кг брашно + 1 ч.л./
● брашно - към 1.4 кг
● портокал - 2 бр., кора настъргана
● портокал - сок - 4 с.л.
● лимонова кора - 2 бр.
● ванилия - 4 ч.л. дестилат (2 капсули или 4 бр. сухи)
● ром - 2 с.л.

ПЛЪНКА


● маково семе - 4 - 5 шепи огромни
● прясно мляко - 200 мл
● какао - 2 с.л.
● орехи - към 3 - 4 шепи, смлени по - едро
● захар - към 2 - 4 с.л., на усет
● белтък - 2 бр. разрушен на сняг
● бадеми - белени за слагане
● стафиди - напоени авансово в ром и изцедени
● ром - 1 с.л.

Начин на подготвяне

Кейкови форми, добре намаслени - 4 бр. 38/13 см

Фурна -160 градуса

Мазнината се стопява. Ако се работи с прясна квас, авансово се задейства, в случай че се работи със суха, както аз съм работила, не е належащо да се задейства авансово, а напряко се прибавя към брашно и се разбърква с тел, а по-късно се прибавя и солта.

Този козунак съм го работила напълно в миксер.

В купата на миксера се поставят яйцата и захарта и на висока скорост се разрушават до стопяването на захарта. Добавих сметаната, сок от портокали, настърганите кори, ванилията и се разрушава до еднородност на сместа.

По-малко започнах да прибавям брашното, към на 3-4 пъти, до момента в който се изчерпа. Оставих миксера да работи на мудна скорост, до момента в който се образува топка тесто и се отлепи от стените му. В самата купа оставих тестото да почине за към 20 мин, с цел да се развие глутенът.

След това започнах прибавянето на хладката лой на слаба скорост на миксера лъжица по лъжица, само че тъй че всяка лъжица да бъде усвоена от тестото и добавях нова. Това ми лиши като време към 15 мин.

Свалих тестото и го сложих в леко намаслена купа да шупва за към 1 час. След това време го сложих на плот леко намаслен и с ръце оформях правоъгълници, с цел да слага обилно плънката, а по-късно се навиват на руло и три по три се сплитат.

Оставих готовото сплетено тесто в намаслените форми да втаса още веднъж за към 40-45 мин. Преди изпичането на козунаците ги намазвам с белтък, подреждам повечко белени бадеми и обилно посипвам с кристална захар.

Пече се на 160 градуса за към 45 мин или до суха съчка (ползвам термометър за тесто и когато температурата доближи до 90-91 градуса значи, че са изцяло изпечени).

Плънка:

В прясното мляко се слага маковото семе да кипне при непрестанно безредие. Сваля се от огъня и се слага в цедилка да се изцеди.

Орехите се смилат на по-едро, прибавя се какаото, разхвърляно със захарта, с цел да няма бучки, ром, стафидите и разрушен белтък на корав сняг. Всичко се разбърква и се слага като плънка в козуначеното тесто.

Козунаците със заквасена сметана са подготвени.

Инфо: Козунак със заквасена сметана - Elixir

Забележка: Изключителен козунак е тази рецепта на Elixir, само че първа я пуска в своя кулинарен блок Ева Тонева. Ухаещ на цитруси, мек и е напълно на конци, по този начин, както търсим всички да създадем един добър козунак.

Плетките може да са всевъзможни, по избор на всяка от вас.

Плънката съм я научила преди доста години от една варненка и е повече от хубава, стои влажна, това способства за по-дългото предпазване на козунака, фина и ухае на хубаво какао и с допълнението от орехите.

Пускам фотоси на всички типове козунаци, които спретнах през днешния ден, а те са към 4.330 кг, в това влиза и козунак с Маскарпоне, за който съм пускала рецепта, кифлите - фльонги на Ваня Георгиева, и типичен козунак, за който няма да пущам рецепта, тъй като към този момент са доста такива и е повече от ненужно.

За страдание не мога за отделя фотосите единствено за Козунак със заквасена сметана, тъй като от отмалялост към този момент ги обърках кой какъв беше.

Благодаря Ви и светли празници искам!

Нека Бог да е с Вас и Вашите фамилии!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР