Светът днес преминава през големи проблеми, невиждани от цял век.

...
Светът днес преминава през големи проблеми, невиждани от цял век.
Коментари Харесай

Си Дзинпин пред Световния икономически форум: Да премахнем бариерите, вместо да издигаме стени

„ Светът през днешния ден минава през огромни проблеми, невиждани от цялостен век. Тези промени не са лимитирани до избран миг, събитие, страна или район. На фона на тези промени, комбинирани с пандемията, светът се озова в нов интервал на турбулентност и промяна “. Това съобщи китайският президент Си Дзинпин при откриването на първия ден от Световния стопански конгрес в Давос, който тази година още веднъж се организира онлайн.

„ Как можем да победим пандемията и да изградим светът след коронавирус? Това са тематики, от които са заинтригувани хората по целия свят и въпроси, на които би трябвало да дадем отговори “, разяснява Си.

По думите му историята на човечеството е история на реализиране на напредък посредством оправянето с разнообразни проби и превъзмогването на разнообразни рецесии.

„ След две седмици Китай ще чества Лунната Нова година и началото на годината на Годината на Тигъра. За да се оправим с огромните провокации, пред които е изправено човечеството, би трябвало да действаме със смелостта и силата на тигъра. Трябва да създадем всичко нужно, с цел да излезем от сянката на пандемията и да подкрепим икономическото и общественото възобновяване, тъй че  слънчевите лъчи да осветят бъдещето на човечеството “, сподели Си.

Според него общото взаимоотношение е методът да бъде победена пандемията.

„ Международната общественост води люта борба. Фактите още веднъж ни демонстрираха, че на фона на приливните талази на световната рецесия страните не плуват независимо в към 190 дребни лодки, а всички са на огромен транспортен съд, от който зависи общата ни орис. Малките лодки може да не оцелеят при стихия, само че огромният транспортен съд е задоволително мощен, с цел да я преодолее “, сподели китайският президент.

Той съобщи, че с помощта на общите старания на интернационалната общественост е реализиран забележителен прогрес в битката с пандемията, само че тя се оказва по-продължителна поради появяването на нови разновидности, които се популяризират по-бързо.

Той акцентира смисъла на равнопоставеното разпространяване на ваксини и ускорение на акциите за имунизация.

Си сподели, че Китай към този момент е изпратил повече от 2 млн. дози ваксини на повече от 121 страни и интернационалните организации. „ Китай ще даде още 1 млн. дози ваксини на африкански страни, в това число 160 млн. като подаяние “, добави той.

Китайският президент уточни, че международната стопанска система се издига от дълбините, в които попадна поради пандемията, само че към момента е изправена пред доста ограничавания.

„ Глобалните вериги на доставки са нарушени, цените на суровините не престават да порастват, енергийните ресурси са лимитирани. Тези опасности се натрупват и укрепват несигурността за икономическото възобновяване “, сподели той.

По думите му внезапна смяна в паричните политики на страните ще донесе провокации пред световната икономическа и финансова непоклатимост, като разрастващите се страни ще поемат по-голямата част от този удар.

Според него макар „ приливните талази “ против глобализацията, този развой не е и няма да излезе отвън релси.

„ Трябва да премахнем бариерите, а не да издигаме стени. Трябва да се отворим, а не да затворим вратите си. Трябва да търсим интеграция, а не делене. Това е методът за създаване на отворена международна стопанска система “, разяснява Си.

Китайският водач счита още, че би трябвало да създадем ефикасни правила за изкуствения разсъдък и цифровата стопанска система на база на общи съвещания.

Той акцентира, че би трябвало да бъде понижена разликата сред бедните и богатите страни.

„ Индексът на човешко развиване се намали за първи път от 30 години. Бедното население на света набъбна с повече от 100 млн. души. Близо 800 млн. души гладуват “, означи той.

 „ Пред каквито и компликации да сме изправени в бъдеще би трябвало да следваме философията на развиване, която слага хората в своя център “, сподели Си, наблягайки потребността от усилване на съдействие в региона на климата.

„ Трябва да се откажем от метода на мислене от времето на Студената война и да търсим спокойно общуване и резултати, при които всички печелят “, добави той.

Според него протекционизмът и едностранните дейности не пазят никого, а нараняват ползите на всички.

„ Разширяването на концепцията за национална сигурност, тъй че да бъдат ограничавани икономическият и софтуерният прогрес на други страни, и опитите да се политизират стопански, научни и софтуерни въпроси, ще подкопае интернационалните старания за справяне с общи провокации “, съобщи Си.

„ Трябва да изберем разговора пред борбата и да се надигнем против всички форми на протекционизъм, ограниченост и надмощие “, сподели още той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР