Свеж пролетен тутманик с лук и лапад си търси айрян

...
Свеж пролетен тутманик с лук и лапад си търси айрян
Коментари Харесай

Тутманик с лук и лапад

Свеж пролетен тутманик с лук и лапад си търси айрян за сериозна връзка

Необходими Продукти

● брашно - 600 г
● вода - 250 мл
● квас - 1 отново суха
● олио - 100 мл
● сол - 1 щипка
● захар - 1 с.л.

за плънката


● лук - 5 глави приблизително огромни
● лапад - 400 г
● сол - 1 с.л.

Начин на подготвяне

Първо ще приготвим плънката. Тя би трябвало наложително да е студена, когато я слагаме в тестото. Обелваме и нарязваме на ситно лука. В тенджера с нагорещена лой го слагаме да се пържи.

През това време измиваме лапада и го оставяме да се изцеди. След като се е позапържил лука слагаме 1 ч.ч вода, с цел да може задуши и сготви. Нарязваме лапада и го слагаме при лука. Готвим ги до подготвеност.

Замесваме тестото. Водата я притопляме дотам, че да може да се разтопи захарта. Добавяме захарта и бъркаме до момента в който се разтопи.

После прибавяме маята и бъркаме до момента в който се разтвори. Пресяваме брашното, вършим в средата кладенче и в него сипваме олиото и солта.

Замесваме тестото, като прибавяме маята на няколко пъти, месейки. Тестото би трябвало да е меко, само че не лепкаво. Оставяме го да втаса на топло, като уголеми размера си два пъти. След като е втасало, намазваме ръцете си с олио и започваме да го месим. Премесваме го и го разделяме на две идентични елементи.

Съда, в който ще печем, го мажем с олио и го поръсваме с брашно. Аз използвах висока йенска тенджера. Разточваме две идентични правоъгълни кори почти 30 см на 40 см. Слагаме върху едната кора изстиналата плънка и похлупваме с другата.

Нарязваме корите на пет идентични елементи по ширината им. Вземаме едното парче, навиваме го 3-4 пъти и го слагаме в средата на тавата, останалите ги редим към него. Оставяме тутманика да втаса още веднъж на топло.

След като уголеми размера 1/2 от първичния си размер го слагаме да се пече. Печем тутманика на междинна температура в авансово загрята фурна. 170-180 градуса без вентилатор за 30-40 мин. Ако е належащо, използвайте фолио.

Тутманикът с лук и лапад е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР