Сведенията за малко познатата история Божият служител съхранява в паметта

...
Сведенията за малко познатата история Божият служител съхранява в паметта
Коментари Харесай

Забранената История: Ето Как Колю Фичето Спасява Катедралата „Нотр Дам“!

Сведенията за малко познатата история Божият чиновник съхранява в паметта си, откакто му е разказана от монаси от светата обител, които от своя страна разбрали за геройството на Колю Фичето от свои прародители калугери в храма.

„ Хората към този момент починаха и няма от кое място да научите тези неща “ – споделя архимандрит Георги.

Около 1866 година голям брой видни архитекти във Франция безрезултатно се опитвали да спрат процеса на разяждане и раздробяване на катедралата в Париж, а заплахата ставала все по-осезаема. За надвисналата заплаха научава и шефът на Русенска област Митхад паша.
„ Той бил съученик с кмета на Париж. Двамата приключили дружно Сорбоната. Кметът на Париж се свързал с Митхад паша и изискал помощ “ – споделя игуменът.

Тъй като персонално се убедил в качествата на Колю Фичето, Митхад паша го изпраща неотложно във Франция. Прочутият наш строител не след дълго открива, че язвата се образува от подпочвена вода, която провокира корозията. Майсторът извел водата на открито, каптирал я и даже построил дребна чешмичка, от която да се изтича към площада. Корозията спряла, а стената е възобновена.

След като се убедил, че заплахата е отминала, Колю Фичето стегнал багажа си и се прибрал в България, с цел да продължи със градежа на моста над река Янтра край град Бяла. За спомен майсторът оставил чешмата до катедралата. Някои настояват, че и до през днешния ден оттова струи вода.

„ Всичко това Колю Фичето споделя пред монаси в Преображенския манастир в интервала от 1850-1870 година, когато реализира огромен ремонт и преустрояване на Преображенския манастир “ – споделя още игуменът на манастира.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР