Св. великомъченица Варварал Снимка: pravoslavieto.comДнес почиваме Света Варвара – християнска

...
Св. великомъченица Варварал Снимка: pravoslavieto.comДнес почиваме Света Варвара – християнска
Коментари Харесай

Днес почитаме Света Варвара

Св. великомъченица Варварал Снимка: pravoslavieto.com
Днес почиваме Света Варвара – християнска великомъченица, родена в края на 3 век и умряла към 306 година. Паметта ѝ се уважава както в православната черква, по този начин и в католическата на 4 декември. Светицата е живяла по времето на император Максимиан, в Илиопол. Заради вярата си в Бога, тя претърпяла мъченическа гибел за Христа от ръката на личния си татко.

На този ден имен ден честват: Варвара, Варя, Варадин.

Родена в знатно семейство, тя приема християнската религия. Това ядосало татко ѝ – богохулник, който я предал на градоначалника и персонално я обезглавил. На този ден християните си напомнят за мъченицата. В Православието Св. Варвара се смята за настойничка на умрелите от неочаквана гибел – които са нямали време да се разкаят и причестят.

В някои региони на страната Света Варвара се е смятала за настойничка на децата от заболявания, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали “Баба Шарка ”.

За омилостивяване на шарката, вечерта против празника за нея се подготвя софра или се оставя през нощта медена питка на лавица, с цел да я вземе баба Шарка, да си хапне и да не атакува децата. В Западна България със същата цел на кръстопът нечетен брой деца палят огън, сваряват леща в гърне и прескачат три пъти огъня. Главня от него и лещата се пазят за лек срещу дребната шарка. Майките раздават царевични питки и ракия.

В други региони Света Варвара се почитала като настойничка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, защото девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

Този ден е имал и гадателна устременост в обичаите – по седенките се правили гадания коя госпожица за кой момък ще се омъжи.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР