Св. Мина бил войник в Египет, изповядвал християнската вяра и

...
Св. Мина бил войник в Египет, изповядвал християнската вяра и
Коментари Харесай

Почитаме Св. Мина – покровител на семейството и сираците

Св. Мина бил боец в Египет, изповядвал християнската религия и служил във войската. Той се отличавал с мъдрост и смелост, и бил високо скъп във войската. За вярата си след мъчения, Мина бил посечен с меч през 296 година

 

В националните показа Св. Мина пък бил " стопанин на вълците, които трябвало да пуска и да прибира ". Неговият празник бележи средата на по този начин наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето на най-дългите нощи и времето, в което вълците бесуват.

 

На 11 ноември честваме паметта и на светите мъченици Виктор и Викентий, родени и живели на разнообразни места, само че обединени от саможертвата си за Христовата религия. Свети Виктор бил деятелен християнски просветител в Италия през първата половина на II век. Успял да популяризира християнството в доста градове, само че ревностни езичници го заловили, измъчвали го и го обесили.

 

На днешния ден стотици всяка година се стичат към манастира " Свети Мина " край София. Те нощуват там с вяра, палят свещ за здраве и се прекланят пред чудотворната икона на светеца. Вярващите са уверени, че той сбъдва молебствия, а болните получават излекуване.

 

Днес имен ден честват Виктор, Виктория, Минчо, Минка, Мина.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР