Суверен от 1937 г. на крал Едуард VIII стана най-скъпата

...
Суверен от 1937 г. на крал Едуард VIII стана най-скъпата
Коментари Харесай

Монета, която никога не е използвана, стана най-скъпата във Великобритания

Суверен от 1937 година на крал Едуард VIII стана най-скъпата английска монета, откакто бе купена от частен колекционер за 1 млн. паунда (1.31 млн. долара).

Преди по-малко от 5 години - на 8 май 2014 година, неизвестен колекционер сложи на търг на A.H. Baldwin & Sons предходния връх от 516 хиляди паунда (вкл. 20% такса), откакто монетата бе оценена от експерти на към 250-300 хиляди паунда.

Не е известно дали това е същата монета от настоящия търг. Тя бе препоръчана посредством Монетния двор на Обединеното кралство, който заяви единствено, че монетата идва от американски колекционер. Известно е, че в света има единствено 6 такива екземпляра и единствено 2 от тях са в частни ръце.

Самата монета не е нещо извънредно и цената ѝ се крие в историята зад нея.

Изработена е от 22-каратово злато, малко по-лека е (7.98 грама) и е малко по-малка от сегашната монета от 1 паунд (22 мм, т.е. колкото е един български лев). Стойността ѝ е 1 паунд, не е в послание, само че в страната към момента е одобрявана като разплащателно средство.

Историята е много по-интригуваща. Само 6 златни суверена са готови от Монетния двор, когато Едуард става крал през 1936 година, с цел да бъде пусната цяла емисия в обращение от 1 януари 1937 година Но през декември 1936 година той абдикира - първият в историят на страната монарх, отдръпнал се непринудено - с цел да се ожени за обичаната си, два пъти развдената американка Уолис Симпсън.

Това е и повода брат му Джордж да се възкачи на престола като идващ монарх. Без тази смяна, в този момент нямаше в Лондон да ръководи кралица Ебизабет II.

Другото извънредно в монетата е, че Едуард VIII упорствал да бъде изобразен левият му профил. Обичаят е всеки нов монарх да сече монети, на които гледа в посока, противоположна на тази на предшественика му.

За съществуването на шестте монети не се знаеше до 1970 година, защото те не бях ачаст от музейнат аколекция на Монетния двор, поради деликатните условия към абдикацията. Златният суверен от търга от 2014 година първо е продаден през 1981 година от Spink and Son посредством непублична договорка. Същата аукционна къща я продава още веднъж през 1984 година - за сбирката на проф. Р. И. Гибсън против 40 000 паунда. По-късно тя сменя притежателя си на аукцион през 2008 година в Токио.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР