Сутринта на 28 ноември 1994 г. 6-годишният Рики Нийв от

...
Сутринта на 28 ноември 1994 г. 6-годишният Рики Нийв от
Коментари Харесай

Той убил дете и си помислил, че му се е разминало. Но го хванали почти 30 години по-късно

Сутринта на 28 ноември 1994 година 6-годишният Рики Нийв от Питърбъроу се сбогува с родителите си и отива на учебно заведение. Когато другите деца се върнали следобяд, а Рики към момента не се появил, майка му Рут се разтревожила, тъй като синът й обичал да следи времето с новия си електронен часовник и постоянно се прибирал за вечеря.

Ето за какво когато брачният партньор й Tревър се върнал от работа, те отишли ​​да го търсят към Уеланд, където живеело фамилията.

Майката и бащата обикаляли към 2 часа по улиците на града, крещяли името на сина си и търсели очевидци. След като разпитали няколко негови съученици, те разбрали, че момчето е било на учебно заведение, след което, както нормално, тръгнал към у дома. Всичко сочело към похищение, по тази причина родителите побързали да се свържат с полицията.

На другия ден откакто Рики Нийв бил разгласен за липсващ, полицията, дружно с кучета, пристигнали в околните гори на Питърбъроу и няколко часа по-късно разкрили безжизненото тяло на момчето.

Сцената на убийството изглеждала плашеща: жертвата била гола и лежала на необятна горска поляна, разперила ръце и крайници във формата на звезда. Дрехите ги нямало на никое място (по-късно щели да бъдат открити в кофа за отпадък наблизо). Докладът от аутопсията посочил, че момчето е бил удушено.

Разследването

От самото начало управляващите се фокусирали върху майката на жертвата, като я заподозрели в ликвидиране, защото имало очевидци (съседи), които споделили на управляващите, че тя е малтретирала брата и сестрите на Рики.

През октомври 1996 година се организира развой. Съдът оправдла дамата за убийството на момчето. Въпреки това, даже преди процеса, Рут се признала за отговорна за корист с децата си и по тази причина скоро била наказана на 7 години затвор. Бащата се заел с възпитанието на децата, а майката отишла в пандиза.

„ Загубих децата си и свободата си. След това трябваше да стартира всичко изначало и то със стигмата на палач. Въпреки че бях оправдана, всички продължиха да мислят, че аз съм килърът “, споделя Рут Нийв в скорошно изявление.

– Семейството ми беше изцяло унищожено. Съпругът ми не искаше да има нищо общо с мен, а аз не съм виждала децата си повече от 26 години. Наистина ми липсваха до момента в който растяха. Не видях по какъв начин са ходили на учебно заведение и университет…

Търсенето на нарушителя

След оправдаването на Рут, полицията проверява случая към 1 година, само че не открива други обвинени, ето за какво следствието зацикля до 2015 година, когато детективите вземат решение да се опитат да намерят килъра още веднъж.

Благодарение на софтуерния прогрес криминалистите съумели да намерят следи от ДНК върху облеклата на Рики, от които съумели да основат профил, подобаващ за съпоставяне с други проби. Те го заредили в базата данни и незабавно видели съвпадане. Намерената ДНК на жертвата съвпаднала с тази от биологичния паспорт на Джеймс Уотсън.

Полицията проучила биографията му и открила, че по време на убийството 13-годишният Джеймс е живял в сиропиталище покрай семейство Нийв. В същото време той е регистриран като „ сложен младеж “.

Между другото, Уотсън се оказал в сиропиталище, откакто единственият му родител, който работел в полицията, бил упрекнат в корист с власт и изпратен в пандиза.

Събирането на доказателства

Първоначално Джеймс отхвърля да е имал контакт с жертвата и дава на управляващите оправдание за 28 ноември 1994 година, което никой не може да удостовери.

Когато обаче чул, че по облеклата на момчето са открити следи от неговата ДНК, Уотсън незабавно трансформирал версията си и декларирал, че предходния ден е вдигнал Рики на ръце, с цел да помогне на момчето да огледа през оградата.

Когато полицията почнала да разпитва Джеймс по-подробно, с цел да опише мястото, където се случило всичко, той се объркал в показанията си и показал ограда, която била в близост от вкъщи на родителите на жертвата. Но вследствие на следствието полицията открива, че през 1994 година там не е имало ограда.

Освен тази неистина изплували и други обстоятелства, които говорели срещу него. Визитката „ сложен младеж “ сочела, че един път едвам не е удушил момиче и е тормозил връстниците си в сиропиталището.

Съдът

Тези доказателства били задоволителни за правосъдните заседатели през юни 2022 година да признаят 41-годишния Джеймс Уотсън за отговорен в убийството. Но поради обстоятелството, че по време на закононарушението той е бил младеж, Уотсън получава единствено 15 години затвор.

„ Обещахме на фамилията на Рики, в това число Рут, че ще намерим килъра му и успяхме “, споделя служителят на реда Пол Фулууд. – Извиних се на фамилията, че следствието лиши доста време, само че най-важното е, че успяхме да надигнем килъра пред съда.

Въпреки извинението от страна на служителя на реда, Рут Нийв споделя, че не е подготвена да елементарни на полицията, че й лишило толкоз време да я упреква в убийството на личния й наследник и да трансформира живота на дамата в „ същински пъкъл “.

„ Прогубих целия живот на децата си – всичко това с помощта на полицията в Кеймбриджшър “, споделя тя. – Когато Рики умря, аз умрях с него.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР