Суша, горски пожари, топене на ледници и наводнения разболяват хората

...
Суша, горски пожари, топене на ледници и наводнения разболяват хората
Коментари Харесай

СЗО: Климатът ни разболява

Суша, горски пожари, размразяване на ледници и наводнения разболяват хората по целия свят. Комари носят тропическите болести в Европа Холерата се завръща в страни, преборили се с нея Редуване на суша и наводнения води до диария, която убива половин милион деца на година Смъртността х4, ако жегата се вдигне с още един градус
Топлинен стрес. Увреждане на белите дробове от димa на горски пожари. Бум на комарите, пренасящи заболявания, в нови райони поради повишението на температурите. Това са единствено някои от следствията за човешкото здраве вследствие на климатичните промени, оповестява организация Ройтерс.

А има още доста закани, които могат да заличат десетилетията прогрес в публичното опазване на здравето.

Според Световната здравна организация (СЗО) единствено четири от тези рискове – недохранване, малария, диария и топлинен стрес – ще усилят към 2030 година смъртните случаи по света с 250 000 души годишно.

„ Климатичните аномалии провокират рискови здравни събития “, споделя Мартин Едлунд, изпълнителен шеф на организацията Malaria No More.

Как изменението на климата поврежда здравето на хората по света през днешния ден и какво може да чакаме в бъдеще.

Скок на векторните заболявания – болести, популяризирани от паразити – комари, кърлежи, пясъчни мухи (папатаци), мокреци.

Комарите, които придвижват вируси на тропически заболявания, в това число денга, малария, западнонилска тресчица, зика, се реалокират в нови елементи на света, в това число Европа.

Причината е, че по-високите температури и проливните дъждове основават гостоприемна среда за тяхното размножаване. Известните случаи на денга са нарастнали от към половин милион през 2000 година до над 5 милиона през 2019 година, оповестява СЗО.

Само за 2023 година случаите в Бразилия са се нараснали със 73% по отношение на междинното за пет години обратно, споделя Едлунд. А Бангладеш страда от рекордна денга-епидемия.

Изменението на климата оказва непредсказуемо влияние и върху маларията – през 2022 година са регистрирани 5 млн. случая повече спрямо миналата година. Те доближиха общо 249 милиона, откри отчет за маларията на СЗО.

Наводненията в Пакистан предходната година доведоха до 400% скок в случаите на „ блатна тресчица “, се споделя в отчета. Болестта се е популяризирала и в планините на Африка, където преди този момент е било студено за комари.

Две нови ваксини против малария, които се чака да се появят на пазара тази година, оферират известна вяра за битка с този камшик.

Мътни води придвижват болести

Бурите и наводненията, породени от изменението на климата, улесняват разпространяването на инфекциозни заболявания, пренасяни от водата. След десетилетия прогрес в битката с холерата – чревна зараза от нечисти водоизточници и храна, през днешния ден броят на случаите още веднъж нараства, в това число в страни, които съвсем бяха унищожили заболяването.

Без лекуване холерата може

да убие в границите на часове

През 2022 година 44 страни оповестиха за случаи на холера – нарастване с 25% по отношение на 2021 година СЗО отбелязва, че циклоните, потопите и сушата прекъсват достъпа до чиста вода и по този начин подкрепят развиването на бактерията vibrio cholerae. Новите огнища, породени от нея, са доста по-гибелни – смъртността е на най-високото равнище от над десетилетие, споделя СЗО.

Диарията също се „ възползва “ от изменението на климата и редуването на суша с наводнения. Тя е втората водеща причина за смъртност измежду децата под 5 години след пневмонията и лишава живота на повече от половин милион хлапета всяка година.

Нетърпима горещина и задимено небе

Според прогнозите топлинният стрес – едно от по-опасните въздействия на световното стопляне върху здравето, ще засегне стотици милиони хора, защото температурите ще не престават да се покачват през идващите няколко десетилетия.

Тъй като светът е към този момент с над 1,1 градуса по Цeлзий по-топъл от междинната температура в прединдустриалния интервал, хората през 2022 година са живели приблизително 86 дни на рисково огромни жеги, откри здравното списание Lancet. Ако стоплянето стигне 2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища, годишната смъртност от топлота може да се учетвори.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР