СУПТО режимът, поради своята същност, е неприложим за голяма част

...
СУПТО режимът, поради своята същност, е неприложим за голяма част
Коментари Харесай

БАИТ смята за неприемлив доброволния СУПТО режим


СУПТО режимът, заради своята същина, е неупотребим за огромна част от бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ) и зразява безапелационното си противоречие за връщането на СУПТО режима, без значение дали е непринуден или наложителен, излиза наяве от публично мнение на браншовата организация, изпратено през днешния ден до министъра на финансите.

СУПТО режимът, заради своята същина, е неупотребим за огромна част от бизнеса, в това число голям брой правилни и новаторски компании и това съставлява дискриминация по отношение на тях, безапелационни са от БАИТ.

На 31 юли Министерство на финансите заяви, че се приготвят промени в Закона за Данък добавена стойност за анулация на условията за СУПТО. Поради големите, новината беше посрещната с облекчение от бизнеса и ИТ общността.

По време на публичното разискване на измененията обаче, с коментар без създател и със заглавие „ От изразени отзиви в медийни изявления ” беше препоръчано връщане на СУПТО като непринуден режим. Коментарът е „ признат ” от администрацията и става съображение за връщане на СУПТО режима, напомня БАИТ.
още по тематиката
Според асоциацията, СУПТО регулацията се основава на блян на администрацията да управлява непосредствено метода, по който действат бизнесите и метода, по който са построени ИТ системите, вместо единствено да се задават условията за информация.

БАИТ е провела допитване до българския бизнес и ИТ общността по отношение на желанието за връщане на СУПТО като доброволна регулация. Резултатите от допитването са безапелационни:

„ За страдание, СУПТО режимът е основан на неверни предпоставки, а не на съществени оценки на влияние върху бизнеса и ИТ средата. Степента на интервенция е в несъгласие и с практиката в останалите европейски страни. Това вреди на конкурентоспособността на българския бизнес и основава голословно високи бариери пред навлизането и оперирането на задгранични бизнеси в България ”, гласи.

Взети са поради единствено бизнес процеси в търговията на дребно и същите са приложени върху активността на всички промишлености, без оглед на техните специфики, допълват от асоциацията.

По отношение на осведомителните технологии са употребявани за пример остаряващи софтуерни решения от незадоволително на брой софтуери. Това прави невероятно използването на тази регулация от, които са заложили на по-модерни и ефикасни решения, считат специалистите на БАИТ.

Съответно, въвеждането на данъчни облекчения за компаниите, които са използвали СУПТО в своята активност, ще подтиква остарели практики, които намаляват конкурентоспособността им. „ Намеса, надзор и ограничение на развиването на ИТ технологиите до степента, в която това се прави посредством СУПТО, може да нанесе дълготрайна щета върху развиването на ИТ в България ”, притесняват се от браншовата организация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР