Суперкомпютрите са свръхбързи в изчисленията и за разлика от хората

...
Суперкомпютрите са свръхбързи в изчисленията и за разлика от хората
Коментари Харесай

Кое му е супер на суперкомпютъра

Суперкомпютрите са свръхбързи в изчисленията и за разлика от хората стареят също свръхбързо. Къде сме ние в света с нашия Discoverer и какво вършим с него, какъв е екипът, който го ръководи, и какво бъдеще се задава – тези въпроси осветлява Кирил Кирилов. България единствена в района разполага с подобен суперкомпютър и това ни дава софтуерно преимущество. Ето как…

Суперкомпютърът е средство за паралелни калкулации с висока продуктивност. Всяка огромна задача се разделя на дребни елементи, а откакто се изчислят, те се събират още веднъж. Високо производителни процесори, голямо количество RAM памет, бърза мрежа, бърз успореден сторидж – това са четирите наложителни детайла на суперкомпютъра. Българският суперкомпютър Discoverer е с над 300 терабайта RAM, infiniband 200 Gbps мрежа и над два петабайта сторидж. Намира в София Тех Парк, само че е част от европейското дружество EuroHPC JU, чиято цел е Старият континент да догони Съединени американски щати и Китай в региона на суперкомпютрите.
Път
Този супермашина е конфигурирана у нас, откакто екипът кандидатства и печели доверието, че има потенциала да я ръководи. България разполага с насъбран опит в работата с два суперкомпютъра от 2006 година насам – първо Blue Gene, който към този момент е „ пенсиониран “, както и „ Авитохол “ в Българска академия на науките. София Тех Парк е връзка сред започващите компании, науката и бизнеса. Но в случай че гениите не се развиват, без хората суперкомпютърът ще е просто 30 тона желязо. Discoverer оказва помощ за научни пробиви и може да даде новаторско преимущество на някои от бизнесите. Финансирането на тази изчислителна мощност е 35% обезпечено от Европейски Съюз и 65% са от българската страна.
Достъп
Тази машина оказва помощ за теоретичен прогрес и софтуерни пробиви. Всички организации, които дават отговор на изискванията, може да вършат своите пресмятания гратис, като 35% от мощността на компютъра може да се употребява от европейски учени и софтуерни компании, а 65% работи за българската научна общественост и за бизнеса в България. Достъпът е безвъзмезден, само че при едно изискване: Данните да се споделят обществено и да има научна публикация, в която Discoverer е представен. Ако бизнесът не желае да споделя това свое конкурентно преимущество, той може да се включи в избраните 20% на заплатен достъп за частни компании.
Клиенти
Четири пъти в денонощието, в делник и празник, Discoverer счита за Директива за птиците „ Ръководство на въздушното придвижване “ какво ще е времето, прави го с разграничителна дарба 1,7 км. Това са оперативни данни, които нямат научна стойност, те не се споделят и по тази причина този клиент си заплаща. Неизползвана опция е, че се прави единствено за Летище София, само че не и за летищата в Пловдив и Варна, нито пък за прилежащите балкански страни.

С Discoverer се вършат калкулации за Института по астрофизика в Италия. Работи се по изследването и свойствата на 2D материали. Суперкомпютърът способства за нанороботите и полупроводниците, потребен е в битката с рака и създаването на нови лечебни вещества и лечения. Важно приложение намира за сигурността на парогенераторите и на атомните централи от Поколение 2 и 3, като български учени изследват тяхното стареене. Проектът може да се насочи и към тецовете. Правят се и калкулации, свързани с климатичните промени. Екстремна суша или наводняване може да докара до тежки последствия за хората и за стопанската система. Чрез избрани модели се счита и замърсяването на въздуха и неговото разпространяване над Европа. Има планове, свързани с батериите на електрическите автомобили, а също с цифровите двойници на здания, самолети и на други значими обекти.
Скорост
Българският суперкомпютър Discoverer завоюва финансиране от Euro HPC JU за надграждане с графични ускорители и сторидж, които ще подобрят работата на машината и ще подкрепят компании, които работят в региона на невронните мрежи, изкуствения разсъдък, Machine Learning, разпознаването на облици. Технологиите се развиват с голяма скорост. В самото начало Discoverer е на 91-во място в Топ 500 в света и единствено след година е на 113-о място. Суперкомпютрите имат 5 години деен живот, след това поради появяването на свръхбързи съперници стават неефективни от позиция на оперативните разноски, въпреки машината към момента да може да работи. Всяко ново потомство суперкомпютри е по-бързо и по-икономично от предходното, осезаемо се понижава и разходът на електрическа енергия. През това лято Discoverer става на две години.
Надпревара
В тази конкуренция с времето и машините нашият Discoverer взе участие с вложените в него 11 млн. евро, а първият в света е построен с над 1,5 милиарда $. Следващият суперкомпютър се прави с бюджет от над 2 милиарда $ за създаването и инсталирането му, а оперативните разноски ще са в порядъка на 500 млн. $ годишно. Китай обаче не дава никакви данни за своите суперкомпютри.
Екипът
Заедно с външните специалисти екипът, който обслужва Discoverer, наброява 10+ индивида. Сред тях са двама професори в листата на учените с принос в международната просвета – проф. Иван Димов и проф. Симеон Стоянов, които работят и преподават отвън България. Голям е казусът за намирането на подобаващите фрагменти. Търсят се учени, които схващат от процесите и от суперкомпютри, от софтуера, конфигуриран на тези машини, само че и от мрежи... Изискват се сложни знания. В частния бранш у нас са нужни доста по-малко познания и за доста по-малко работа се получава много по-високо заплащане. Но…
Светът се трансформира
Има много студенти с интерес към науката, а фирмите прекомерно рано притеглят най-талантливите и те поемат по различен път. Кирил Кирилов предвижда: „ Много скоро изкуственият разсъдък ще направи доста хора ненужни на техните работни места. Единственият късмет за съвършена реализация е работата със суперкомпютри в най-големите компании по света. Някой ще основава квантовите компютри и квантовото криптиране и квантовите връзки, а науката е наложително изискване, с цел да бъдат признати в такава среда. До пет години бързите пари свършват, огромните хонорари ще изискват хора със свръхквалификация “.

Кирил Кирилов е действен шеф на консорциума “Петаксейл суперкомпютър – България “. Работил е над 20 година във финансовия свят на високи позиции, свързани с софтуерното ръководство на бизнеса. Участвал е в огромни интернационалните планове, фокусирани върху огромни бази данни и инфраструктура. С плана Discoverer е зает по време на инсталирането на машината и съпътстващите системи, при въвеждането в употреба.
Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР