Суперкомпютърът Frontier е най-бързият в света, първият от екзафлоп мащаб(снимка:

...
Коментари Харесай

Екзафлопов пробив в TOP500 на суперкомпютрите


Суперкомпютърът Frontier е най-бързият в света, първият от екзафлоп мащаб
(снимка: TOP500)

Поредното, 59-то издание на класацията за суперкомпютри TOP500 се трансформира в най-значимото за последните 14 години. Екзафлоповата преграда публично е преодоляна!

Пътят от петафлопите до екзафлопите се оказа дълъг – суперкомпютърът IBM Roadrunner стана първата петафлопова система и това се случи още през 2008 година Но едвам през 2019 година тази оценка стана минималният предел за влизане в TOP500.

Сега, в, който се актуализира на всеки шест месеца, суперкомпютърът Frontier стана първият, преодолял бариерата от 1 екзафлоп (Eflops) в бенчмарка HPL при FP64 калкулации – откритата продуктивност е 1,102 Eflops с научен пик от 1,686 Eflops.

Платформата HPE Cray EX235a употребява усъвършенствани 64-ядрени AMD EPYC Milan (2 GHz) процесори, ускорители AMD Instinct MI250X и личен интерконект Slingshot от 11-то потомство. Системата има общо 8 730 112 ядра, употребява мощ 21,1 MW и доставя продуктивност 52,23 Gflops/W, което я прави втората най-енергийно-ефективна система в света.

Първо място в Green500 класацията към момента се заема тестов клъстер, който е част от същия суперкомпютър Frontier: с 120832 ядра, 19,2 Pflops, 309 kW и 62,68 Gflops/W. Третото и четвъртото място заемат европейските машини LUMI и Adastra – новаци, които са идентични като хардуер с Frontier, само че доста по-малки, с минимална разлика в индикатора Gflops/W. Те изместват предходния водач – екзотичната японска система MN-3 от Preferred Networks.
още по темата
Друга японска система – Fugaku, водач по продуктивност през последните две години – се реалокира на второ място в TOP500. Третата позиция принадлежи на финландската система LUMI с показател на продуктивност от 151,9 PFlops – на голяма отдалеченост от водача. Последното място в Топ 10 заема новият Adastra (46,1 Pflops), който се намира във Франция.

В бенчмарка HPCG суперкомпютърът Fugaku към момента е водещ (с резултат 16 Pflops), само че явно единствено тъй като липсват данни за Frontier. Резултатът на LUMI, който е съвсем с порядък по-бавен от Frontier, е 1,94 Pflops в теста HPCG. И най-после, в HPL-AI, Frontier също взима преднина по отношение на Fugaku – с резултат 6,86 Eflops при калкулации със смесена акуратност против 2 Eflops.

Като цяло Frontier има цялостна победа на всички фронтове и тази машина може да се назова освен най-бързата в света, само че и първата в действителност екзамащабна система. Освен в случай че, несъмнено, не се вземат поради неофициалните резултати на OceanLight и Tianhe-3 от Китай, които никой не е оповестил в TOP500.

Броят на китайските системи в настоящата ранглиста остава същият (173), до момента в който Съединените щати се „ смаляват ” от 150 на 127 машини. Все още има седем съветски системи в листата. Lenovo, HPE и Inspur остават водачи във връзка с броя на доставените системи, а HPE, Fujitsu и Lenovo – във връзка с тяхната обща продуктивност. От друга страна, няма огромни промени – в сегашния лист попадат единствено към 40 нови системи.

Прави усещане ясният прогрес на AMD – да, малко повече от три четвърти от машините в листата употребяват процесори на Intel, само че AMD съумя да изяде към 4% за шест месеца. В същото време AMD EPYC Milan участва допълнително от три дузини системи, а делът на Intel Xeon Ice Lake-SP е на половина по-малък, макар че тези процесори се появиха съвсем по едно и също време.

Ускорителите се употребяват от ден на ден – в 170 системи по отношение на 150 в предходната ранглиста. По-голямата част са решения на Nvidia от разнообразни генерации, само че новият Instinct MI250X откри място в 8 машини. Е, в региона на интерконекта, Infiniband постепенно настига Ethernet: 226 машини против 196 плюс още 40 с Omni-Path и някои рядко срещани патентовани решения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР