Супер-Земя, планета, която е много по-голяма и по-студена от нашия

...
Супер-Земя, планета, която е много по-голяма и по-студена от нашия
Коментари Харесай

Откриха Супер-Земя в орбита около близка звезда

Супер-Земя, планета, която е доста по-голяма и по-студена от нашия свят - бе открита в орбита към близка звезда, оповестиха учени в изследване, оповестено в сряда. Супер-Земя е планета с маса по-голяма от тази на Земята, само че не толкоз огромна, колкото ледните колоси в нашата Слънчева система, като Нептун и Уран.

Новооткритата планета обикаля в орбита към слънце, известно като Звездата на Бърнард - най-близката до Земята "единична " звезда.

Звездата на Бърнард е малко алено джудже, по-старо от нашето Слънце, невидимо за елементарните телескопи. Тя от дълго време е обект на научната фантастика и въодушевява астрономите да търсят планети към нея.

"След доста деликатен разбор, ние сме 99% уверени, че планетата е там ", се споделя в изказване на водещия академик на проучването Игнаси Рибас от Института по галактически науки в Испания.

След към 300 спомагателни проучвания астрономите удостоверяват, че придвижванията на звездата демонстрират съществуването в орбита на планета, чиято орбитална обиколка е с дълготрайност 233 дни. Температурата на нейната повърхнина е -270 градуса.

Големият въпрос е дали планетата ще се окаже задоволително огромна, с цел да задържи атмосфера към себе си. Има възможност тя да се окаже по-скоро дребен Нептун, в сравнение с Супер-Земя.

Но в случай че тя има атмосфера, отново би била прекомерно негостоприемна за живот с мразовитите температури, изключващи съществуването на течна вода на повърхността.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР