Супер предястие за супер гости - пълнени картофи с плънка

...
Супер предястие за супер гости - пълнени картофи с плънка
Коментари Харесай

Постни пълнени картофи с плънка от лук

Супер предястие за супер посетители - пълнени картофи с плънка от лук, насладете се

Необходими Продукти

● картофи - 1 кг, или 6 бр. с идентичен размер
● сол - 1.5 кг за печене

ПЛЪНКА


● шалот - 100 г червен
● лук - 200 г елементарен жълт
● моркови - 250 г
● масло - 1 с.л. цялостна или 25 г
● босилек - шепа
● зехтин - струйка Екстра Върджин
● домати рома - 500 г или 300 г от консерва
● мащерка - 3 щипки
● розмарин - 3 щипки
● черен пипер - 1 ч.л. надробен
● сол - на усет

Начин на подготвяне

Фурна - 160 градуса

Тавичка за печене, застлана с хартия за печене и посипана със солта за печене. Не разполагах сега със сол за печене, по тази причина съм употребила елементарна сол, към 1 - 1.2 кг. Нека да има хубаво постлан слой със солта и отмерено разпределен.

Двата типа лук се нарязват на тънички филийки. Морковите се нарязват на напълно дребни кубчета. Тъй като аз съм прибързан човек, това нарязване на напълно дребни кубчета ще ме изнерви, по тази причина се изхитрих малко и морковите си сложих в блендер и на правилото на СТАРТ - СТОП бутона ги доведох до напълно дребни кубчета- по този начин, както се изисква в рецептата, само че това е единствено като съвет.

Не съумях да намеря домати Рома, по тази причина употребих домати на кубчета от консерва, като ги отцедих авансово през цедилка. Ако се употребяват свежи домати, то се изрязва единствено към 3 - 4 мм външната им част, без да се употребява пулпата им, сърцевината, тя може да се трансформира в хубава салата.

Страните на доматите се нарязват на дребни кубчета. В необятен тиган се поставя маслото дружно със зехтина да се сгорещят. Прибавят се морковите и лука, добре се разбъркват и се оставят на сдържан котлон за към 8 - 10 минути при от време на време безредие.

Подправят се със сол и черен пипер.

След това време на готвене се прибавят доматите дружно с наситнен босилек, розмарин и мащерка и се прибавя още малко надробен черен пипер.

Разбърква се добре и се оставя на сдържан котлон за още 5 - 7 минути при от време на време безредие. Сваля се от котлона и се оставя настрани.

Картофите се измиват с четка под течаща вода. Подсушават се. Не се обелват (ползвала съм от френските измити картофи). С върха на изострен нож върху картофа се маркира огромен овал. Разрязва се и получената хлътналост се изтъргва с чаена лъжичка.

Не е мъчно, елементарно става, само че се внимава да не се разчупи картофа. Добре се издълбава, дано да има големичка и дълбока дупка. Тази образувала се дупка леко се посолява и накапва със зехтин, към 1/2 ч.л. и се напълва обилно с връх от плънката с лук и морковите.

Подреждат се по този начин приготвените пълнени картофи в тавичката върху солта.

Пече се в затоплена на 160°C фурна за към 1 - 1.30 минути или до момента в който картофите изцяло омекнат, само че не и да се разпадат. По време на печенето, в случай че стартира от горната страна да прегаря, се слага лист от алуминиево фолио.

След като са подготвени, се изваждат от фурната за малко - към 10 минути се охлаждат и се сервират, като се поръсват с наситнен босилек или наситнен магданоз по желание и се посипват с мъничка струйка зехтин.

............

Рецептата за постни пълнени картофи с плънка от лук е за ценителите на постните ястия - такава, каквато съм аз. Не че не похапвам месо, само че избирам нещо постничко, и то най-много за вечеря.

Всички, уверена съм, че сте приготвяли пълнени картофи, само че тази рецепта, в случай че я приготвите, ще ви изненада с усет, мирис и ще си вземете по още един пълнен картоф.

Продуктите са толкоз обикновени, че аз на смешка започнах да я подготвям, като си мислих, че от това нищо няма да излезе, излъгах се, рецептата е прелестна.

Тя е на един прелестен кулинар на доста високо равнище, подобен, на който мъчно се извършват рецептите, и това е BRUNO ALBOUZE. Всичко досега, което съм приготвяла от него, а то е доста малко, е било с прелестен резултат. Той е сложен кулинар, висок експерт със комплицирана техника, която аз въобще не бих могла да приложа, само че тъкмо тази рецепта е напълно обикновена за подготвяне.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР