Сухото мляко е прахообразен разтворим продукт, който се получава чрез

...
Сухото мляко е прахообразен разтворим продукт, който се получава чрез
Коментари Харесай

Какво съдържа сухото мляко?

Сухото мляко е прахообразен разтворим артикул, който се получава посредством метода на изсушаването на кравето прясно мляко. В продължение на епохи хората са консумирали млякото в свеж тип, само че бойците и пътешествениците дълго време са били лишени от тази потребна напитка, защото тя не издържала на превозване.

През 1802 година бил изобретен способ за основаване на изсъхнало мляко, само че едвам в края на XIX век то почнало да се създава в промишлени количества.

Технологията на изсушаване на съсредоточеното прясно мляко е такава, че крайният артикул има лек усет на карамел. Това се получава от допира на млякото с горещата повърхнина на въртящия се тъпан.

Полученото посредством изсушаване изсъхнало мляко е доста богато на мазнини, което го прави незаменимо при приготвянето на шоколад, тъй като замества част от скъпото какаово масло.

 Дехидратирано мляко

Сухото мляко влиза в състава на детски каши, сладолед, разнообразни сладкарски произведения и млечни артикули. Сухото мляко е комфортно за пътешестване.

В сухото мляко се съдържат до 35 % белтъчини, като участва цялостен набор от незаминими за организма аминокиселини.

Освен това сухото мляко съдържа витамин А и D, както и витамини от групата В. Сухото мляко съдържа към 50 % въглехидрати, следват мазнини, микро и макроелементи. То съдържа до 1.5 % калций.

Сухото мляко не отстъпва по хранителни свойства на прясното мляко, само че съдържа по-малко нездравословен холестерол, както и по-малко алергени.

Сухото мляко не се предлага на хора с алергия към лактозата. Сухото мляко не е стопроцентов еквивалент на прясното мляко, защото е било подложено на изсушаване. Но то се прави от същинско краве мляко - пълномаслено или обезмаслено.

Сухото мляко не е нужно да бъде кипвано, откакто му добавите вода, тъй като то към този момент е минало през топлинна обработка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР