Сухите зърнени закуски все повече навлизат в менюто на децата

...
Сухите зърнени закуски все повече навлизат в менюто на децата
Коментари Харесай

Полезни ли са зърнените закуски

Сухите зърнени закуски от ден на ден навлизат в менюто на децата и възрастните, които заран бързат за учебно заведение, за работа или по задания. Телевизията ни залива с реклами, които твърдят, че сходно ядене е потребно, вкусно и най-важното - елементарно и бързо за подготвяне. И в случай че последното не предстои на подозрение, то за потребните качества доста от нас се замислят. Наистина ли можем да даваме на децата си зърнени закуски?

Какво би трябвало да разбираме под сухи зърнени закуски?

Първите предшественици на сегашните зърнени закуски са се появили в Америка в средата на 19 век. Това били пресовани трици без добавки - не е доста вкусно, само че по тази причина пък потребно и на ниска цена. Постепенно стартират да се развиват технологии за подготвяне на сходни закуски и през днешния ден има цяла промишленост за приготвянето снаксове, мюсли и специфични " зрънчовци ", които са подготвени за консумация.

Мюслито е суха закуска, която се употребява най-вече заран. Представлява композиция от плодове, пресовани житни култури, мед, шоколад и ядки.

Специалните закуски са всички типове топчета, пръчици и фигурки от зърнени храни - оризови, царевични, ръж или овес. Те нормално се подготвят на пара под високо налягане, тъй че да се запазят витамините и минералите нужни на организма.

Често, обаче, зърнени закуски се подлагат и на други обработки - пържене в масло, сушене, смлилат се дружно с брашно или в допълнение се обработват по никакъв метод. Всичко това се отразява на качеството, състава и калоричността на храната, а оттова и на неговите изгоди за здравето.

Каква е изгодата от тези храни?

В забързаното ни всекидневие, когато заран времето не доближава за приготвянето на пълноценна закуска, съществуването на сходна опция за похапване " на бърза ръка " е доста значимо. Все отново по-добре е да се хапне нещо, в сравнение с да се потегля на гладно. Това важи най-много за учениците, които не обичат да се хранят в учебните столове или които са решили за " пестят " от парите за закуска.

Готовите закуски са много по-привлекателни в сравнение с обичайна попара - те наподобяват по-добре и са по-вкусни, поради многото добавки. Децата ги ядат на драго сърце.

Разбира се сладките закуски с мляко и добавки като мед и шоколад са задоволително калорични и основават възприятие за задоволеност през цялата заран. В съпоставяне с обичайните сандвичи, поради млякото, с което се заливат, те са доста по-полезни. Пък и са доста лесни за подготвяне. Даже малко дете може единствено да си подготви закуската.

Малко и за калоричността

Производителите в един глас ни твърдят, че техните артикули са нискокалорични и обогатени с витамини, минерали, йод, калций, желязо и други потребни детайли. С една дума те са диетични. Това е правилно единствено частично.

Действително пресоването и идната обработка с пара не унищожават витамините и минералните субстанции. Затова и тези закуски са потребни и за децата и за възрастните. Те съдържат огромно количество целулоза.

Добавянето на захар, мед и шоколад обаче, както и пърженето, внезапно усилват калоричността.

Вредни ли са зърнените закуски?

Детските зърнени закуски са калорични. Това се вижда и от опаковката - на 100 г артикул калоричността е 350-400 ккал. Ако в тези храни няма захар, изобщо не са подобаващи за деца. Тогава сладостта се реализира с подсладители, които са нездравословни за растящия организъм.

За закуските за възрастни (мюсли) производителите настояват, че са за поддържане на фигурата. Но направените самостоятелни проучвания опровергават това. Проверявайки 10 типа от най-популярните марки, експертите са стигнали до заключението, че мюслито е също толкоз калорично, колкото и шоколада или сладките. А целулозата, макар изказванията на производителите, напълно не е толкоз доста.

Снаксовете съдържат минимум целулоза, защото се вършат от смляно зърно. Пърженото мюсли изобщо не е потребно, защото се губят витамините, въпреки че по този начин става по-вкусно. А да се отслабне с сходен артикул е невероятно.

Най-полезни са необработените зърнени храни със сушени плодове, орехи и мед. Помнете обаче, че тези добавки внезапно усилват калоричността, въпреки и несъмнено да са потребни. /bgfermer.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР