Суецкият канал е плавателен канал в Египет, пресичащ Суецкия провлак

...
Суецкият канал е плавателен канал в Египет, пресичащ Суецкия провлак
Коментари Харесай

Започва строителството на Суецкия канал

Суецкият канал е плавателен канал в Египет, пресичащ Суецкия провлак и свързващ Средиземно море и Червено море. Каналът бележи условната граница сред Африка и Азия и съставлява съкратена връзка сред Атлантическия и Индийския океан. При първичното му разкриване през ноември 1869 година каналът има дължина 164 km и дълбочина 8 m. След многократни разширения, през 2010 година Суецкият канал има дължина 193,30 km, дълбочина 24 m и ширина 205 m. През 2015 година каналът е уголемен в допълнение и придвижването става в двете посоки.
В северния завършек на канала се намират градовете Порт Саид и Порт Фуад, а в южния му край са градовете Суец и Порт Тауфик. Средната точка на канала е ситуирана на 3 km северно от третия по величина град в Египет, Исмаилия. Каналът се състои условно от две елементи, северна и южна, разграничени от Голямото горчиво езеро.
 Роден е Димитър Шойлев Роден е Димитър Шойлев
Димитър Петров Шойлев е български доктор, ортопед и травматолог, професор. Роден е на 24 април 1935 в София. Завършил е медицина в...
Суецкият канал до 2015 година е еднолентов с места за разминаване на корабите при Балла и в Голямото горчиво езеро. Каналът няма шлюзове и водата протича свободно през него. Като цяло течението на север от Горчивите езера е на север през зимата и на юг през лятото, а на юг от тях се променя съгласно приливите в Суец.
Каналът доста редуцира превоза на артикули сред Европа и Азия, заобикаляйки продължителното заобикаляне на Африка. Преди да бъде открит, превозът сред Средиземно и Червено море се реализира посредством разтоварване на стоките от корабите и напредването им по суша през провлака. Днес Суецкият канал е държавна благосъстоятелност и се поддържа от специфична Администрация на Суецкия канал със седалище в Порт Фуад. Съгласно Цариградската спогодба от 1888 година, каналът може да бъде употребен „ по време на война и в спокойно време от всеки търговски или боен съд без разлика на неговия байрак “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР