Студентка от четвърти курс в специалността "Китаистика" във Факултета по

...
Студентка от четвърти курс в специалността "Китаистика" във Факултета по
Коментари Харесай

Студентка от СУ спечели второ място в международен конкурс по китайски език

Студентка от четвърти курс в специалността "Китаистика " във Факултета по типичен и нови филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски " Радина Янузова завоюва второ място в света на финала на 20-ото интернационално съревнование "Китайски езиков мост ". Това е най-високото отличие, получавано до момента от български студент в историята на организирането на интернационалното съревнование от 20 години насам, оповестяват от пресцентъра на СУ.

Финалният стадий от интернационалното съревнование по китайски език и просвета се е състоял в Пекин - в хибриден онлайн и в офлайн формат. В него са взели участие 125 студенти от 101 страни в света, национални финалисти от първия кръг на надпреварата, който се провежда измежду студентите от всички университети в обособените страни.

Окончателният асортимент на финалния стадий също минава в няколко кръга. На първия предфинален кръг се класират 30-те най-хубави студенти в света. Журито слага своята оценка въз основа на квалифициран от всеки участник влог с видеозапис на свое изявление на китайски език и резултата от тест с въпроси, свързани със познания по китайски език и литература, както и знания за актуален Китай и китайска просвета, настоящи вести и така нататък В рамките на 30 минути участниците би трябвало да дават отговор на 80 въпроса по теста.

След тази селекция Радина Янузова минава в идващия кръг измежду определените 30 най-силни претенденти - седем от Азия, шест от Африка, седем от Европа, шест от Америка, четири от Океания. В идващия кръг те се състезават още веднъж, като минават през две елементи на надпреварата към втория предфинален кръг, който включва въпроси в действително време, свързани с китайския език, просвета, история, география на Китай, и от други области от китаистиката, както и коментар по фотография. Така участниците демонстрират своите умения в свободното притежаване на говоримия китайски език. На този предфинален стадий измежду най-хубавите 30 студенти се избират най-хубавите 15 от света, надлежно по трима финалисти от всеки от петте континента.

Радина Янузова сполучливо преодолява и това предизвикателство, като се класира измежду тримата най-хубави за Европа и 15-те най-хубави за света.

На полуфиналния и финалния кръг участниците дават отговор в действително време на въпроси по видеоматериали, отразяващи разнообразни аспекти от китайската история, география, просвета, литература и език, разнообразни фразеологизми и поговорки от класическата и модерна словесност, както и изложение на определено литературно произведение на китайски език.

В резултат на окончателното класиране Радина Янузова получава изключителното второ място в света на влиятелното интернационално съревнование по китайски език и просвета, в което вземат участие през другите кръгове на практика всички висши учебни заведения с преподаване на китайски език в света, акцентират от Софийския университет.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР