Студентите от първия в историята на България випуск Военни лекари“

...
Студентите от първия в историята на България випуск Военни лекари“
Коментари Харесай

Студенти по военна медицина се запознаха с възможностите на ВМА


Студентите от първия в историята на България випуск „ Военни лекари “ и сътрудниците им по компетентност „ Медицинска сестра “ посетиха част от клиниките на Военномедицинска академия и имаха опция да се срещнат с изискванията, при които ще се образоват в идващите години, оповестиха от ВМА.

Проектът „ Военен доктор “ започва през 2017 година посредством тристранно съглашение сред ВМА, ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “ и МУ „ Пр. доктор Н. Стоянов “ – Варна.

По време на визитата си младежите имаха опция да се срещнат и беседват с едни от най-големите имена в медицината, както и да надникнат в всекидневието и динамичността на водещи клиники освен във ВМА, само че и в цяла България, измежду които: Клиника „ Гастроентерология и хепатология ”, клиника по „ Чернодробно - панкреатична хирургия и трансплантология ”, Отделението по дерматология, Клиника „ Ушни, носни и гърлени заболявания ”, Клиника по ендоскопска хирургия, както и в реанимацията, която е най-голямата в България.

„ Разбрахте каква институция е ВМА. Това е най-сериозната болница в България. Сериозна е тъй като има една от най-големите леглови бази, тук се одобряват най-вече заболели, насам се пренасочват най-вече пациенти от цялата страна “, разяснява пред студентите полк. проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той означи и че ВМА е база за образование, като даде за образец клиниките по гастроентерология, урология и ендоурология, чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ендоскопска хирургия, токсикохимическата лаборатория, където се правят високотехнологични действия, изискващи огромна крива на образование и които не се вършат на никое място в България.

„ И различен път съм казвал, че една болница, която може да направи сполучлива чернодробна трансплантация, може да направи всичко. 10 години след първата такава трансплантация във ВМА, това е безусловно рутинна и сполучлива процедура за нас “, акцентира проф. Мутафчийски.

По думите му, един от целите е софтуерното възобновяване, само че по-важни са хората, боравещи с тази инсталация. Затова акцент е повишение квалификацията на експертите, които непрестанно вземат участие в конгреси в чужбина за обмяна на опит. Ежегодно ВМА е хазаин на научни конгреси, чиито посетители са изтъкнати имена в европейската медицина.

По време на идващото си посещаване в столицата, студентите ще се срещнат и с останалите звена на Академията.

„ Очакванията са огромни. Гледайте напред, учете се. Във вас вижам, че има мотивация. Чакат ви доста положителни и доста тежки моменти, само че ще се справите. Имате единствено един излаз – напред. Отстъпление няма “, обърна се към студентите проф. Мутафчийски. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР