Студенти от Университета по хранителни технологии под ръководството на доц.

...
Студенти от Университета по хранителни технологии под ръководството на доц.
Коментари Харесай

Здравословни храни във фокуса на учени и студенти от УХТ

Студенти от Университета по хранителни технологии под управлението на доцент доктор инж. Надежда Петкова от катедра " Органична химия и неорганична химия “ създадоха бисквити с брашно от глухарче и биорозов цвят. Това е дребна част от приноса на университета към основаване на функционални храни обогатени с антиоксиданти и диетични фибри.

До този миг най-популярен е хлябът " Топи “, отговарящ на всички стандарти и нормативни условия на Европейския съюз. Той целево е насочен към страдащи от диабет вид 2 - всекидневната консумация в продължение на 3 месеца спомага за намаление равнищата на кръвната захар при пациентите.

Замесен е със земна ябълка (гулия, топинамбур), богата на пребиотика инулин, който има позитивно влияние върху организма, изясни доцент Петкова. Тя означи, че и в брашното от глухарче, което се влага в маслените бисквити, инулинът заема 20% от състава на брашното.

Създаването на новаторски функционални хранителни артикули, които оказват помощ на организма да действа обикновено, е във фокуса на взаимната ни работа с сътрудниците от катедра " Технология на млякото и млечните артикули “, уточни доцент Петкова. В тази сфера атрактивни са млечните десерти с инулин, пектин, алгинатни перли с антиоксидантни съставни елементи от дренки, къпина, арония, алено цвекло, както и меко сирене " лабне “ с вложени екстракти от червени чушки под формата на алгинатен гел.

Като част от екипа по съставен елемент 1 от Национална научна стратегия " Здравословни храни за мощна биоикономика и качество на живот “ доцент Петкова изследва въздействието на биологичното развъждане на ябълки, фуражен грах, лавандула и рози върху повишение на антиоксидантната интензивност и количеството на биологично-активни субстанции в тези първични материали.

Не се употребяват пестициди при развъждането им и при проучванията е открито, че наличието на антиоксиданти е с 200% повече. Ябълките са с по-висока наслада, а при присъщите български етерично-маслени култури количеството на полифеноли е по-високо. Тези съставни елементи са отличен асистент в битката с оксидативния стрес, който е причина за стареенето и за сърдечно-съдовите болести, уточни доцент Петкова.

За своя принос в науката тази година доцент Петкова неотдавна бе удостоена с премия за най-стойностна обява, учредена от акад. проф. Атанас Павлов. През 2020 година тя печели премията " Изявен млад академик в региона на органичната химия “ на името на акад. Иван Юхновски.

Последното самопризнание е поради проучванията на пектин, изолиран от мурсалския чай, за който е известно, че понижава холестерола и оказва помощ за естественото действие на храносмилателната система. Изследването е направено взаимно с учени от световноизвестния Университет във Вагенинген (Нидерландия) и от Българска академия на науките. Нашата обява беше призната във високо реномирано списание в първи квартил (Q1) с импакт фактор IF-10.723 (2021 г.) и високо оценена, сподели доцент Петкова.

Тя взе участие в 15 научни плана, като в огромна част от тях работи взаимно със студенти и докторанти от Университета по хранителни технологии. Младите хора имат прелестната опция да натрупат богат на практика опит, да придобият умения и пълномощия за сполучлива професионална реализация и добър старт в кариерата за развиване в разнообразни сфери на хранително-вкусовата промишленост, разяснява доцентката. Съвместната научно-изследователска работа със студенти досега е довела до печатане на 8 изявления, индексирани в международните бази данни Web of Science и Scopus.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР