Студеното време повишава изискванията на организма ни. Имунната система е

...
Студеното време повишава изискванията на организма ни. Имунната система е
Коментари Харесай

Д-р Ваня Евтимова: Яжте повече супи за оптимално тегло

Студеното време покачва условията на организма ни. Имунната система е напрегната, с цел да ни защищити от инфекции. Необходима е повече сила за поддържане на телесната температура, повишени са потребностите ни от витамините С и D. Как да се храним през зимата, изяснява доктор Ваня Евтимова.

Д-р Евтимова, по какъв начин да се храним през зимата, с цел да не напълняваме?
Избягвайте гладуването, което води до намаляване, поради ограничение количеството на храната и приема на мазнини. Тялото се обезводнява, а заради понижения калориен банкет на първо време се разграждат мускулите, с цел да обезпечат нужната сила. Изгарянето на мазнините, насъбрани като ресурси, е по-бавно. И защото гладът не може да бъде понасян дълго, при неизбежното увеличение на количествата храна, мускулната тъкан още веднъж ще се построи и водата ще се акумулира. Тялото след изживения енергиен стрес стартира по-бързо да натрупа ресурси и тежестта се повишава. Рязкото ограничение на калориите може да докара до незаинтересованост и меланхолия, както и до нервност и апатия. Пълноценното хранене без непотребни калории би трябвало да ви обезпечи артикули от другите хранителни групи.

Какво количество плодове и зеленчуци да одобряваме дневно?
Не по-малко от 300 г зеленчуци и 200 г плодове като моркови, зеле, картофи, тиква, цитруси, киви. Особено нужни през зимния сезон са антиоксидантните витамини С, А и бета каротин Е, фолиева киселина, минералите селен и цинк.
Препоръчва се оптимално богата гама от зърнени храни – пълнозърнест самун, макаронени произведения и ориз, царевица и овесени ядки.
През зимата е нужна ежедневна консумация на нискомаслени млека и млечни артикули, осигуряващи спомагателна сила за тялото и глюкоза за мозъка. Особено подобаващи са за междинни закуски, които с добавка на плод или зарзават са чудесна уравновесена храна с протеини, мазнини и фибри, която засища, без непотребни калории.
Важен детайл от хранителния банкет през зимата са есенциалните мастни киселини от риба и морски блага,
ядки и растителни масла. Избягвайте тлъстите меса и ограничете приема на наситени скотски мазнини.

Колко постоянно да ядем бобени храни?
Поне два пъти седмично консумирайте фасул, леща, грах, а за закуска си приготвяйте елда, овесени ядки овкусени с шепа орехи.
Тъй като атмосферните условия през зимата водят до дехидратация, приемайте задоволително течности и разнообразни билкови чайове, само че не постоянно подсладени, с цел да не приемате непотребни калории.
Физическата интензивност през зимата е лимитирана и това води до неизбежните непотребни килограми. Изберете оптималния за вас метод за интензивно придвижване – разходки, вървене пешком, нанагорнище на стълби, зимни спортове, плуване. Изчислете ориентировъчно калорийния си показател за деня и го ограничете с към 20%, като половината от тях да са за сметка на физическите извършения. Такъв вид диета ще понижи вашите мастни депа, само че ще резервира невредими мускулите ви.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР