Студените дни на януари за идеалният момент, за да планираме

...
Студените дни на януари за идеалният момент, за да планираме
Коментари Харесай

Какво да правим в градината през януари

Студените дни на януари за идеалният миг, с цел да планираме градината си за идната пролет, тъй като с цел да има цветя в нея с настъпването на по-топлото време, би трябвало да се погрижим както за мястото, където ще порастват, по този начин и за самите растения.

Планиране

Винаги би трябвало да сме реалисти по повод размера на градината и времето, което имаме разполагаем, с цел да се грижим за нея. Pinterest, Instagram и други обществени мрежи са цялостни с велики хрумвания и информация за градинарите. Затова и те могат да бъдат скъпи за намирането на нещо ново и забавно за нашето място.

Почвата

Дори и да има сняг, би трябвало да продължим да отстраняваме всевъзможни разлагащи се трайни насаждения от градината, с цел да предотвратим появяването на охлюви напролет и с цел да позволим на пролетните луковици да се развият изцяло. Трябва да подготвим празни купчини за компост, които са подготвени за приложимост като мулч. Това ще обогати почвата и ще ни обезпечи здрави растения по-късно през годината.

Растенията

Трябва да се уверим, че продължаваме да поливаме най-малко два пъти седмично саксиите и контейнерите с луковици и растения вкъщи, които готвим за пролетта.

До преди една седмица, когато към момента нямаше доста сняг и времето беше относително топло (което ще се случи още веднъж след няколко дни), можеха да се засаждат дървета и шубраци.

Препоръчително е да премахнем старите листа на кукурякът, с цел да създадем новите цветове по-видими, когато се появят.

Луковиците на растенията амарилис в саксиите вкъщи към този момент са се трансформирали в красиви цветя на закрито. Други растения като зюмбюл, ирис и нарцис са налични предварително в множеството култивиран центрове и също могат да бъдат импортирани в къщата, с цел да се готвят за пролетта.

Хубаво е да се ревизират грудките на далията и да отстраним всички, които демонстрират признаци на изгниване. Трябва да се уверим, че остават сухи и не са изложени на заледяване.

Розовите шубраци могат да бъдат подрязани, докато към момента са спящи, като ги изрязваме тъкмо над пъпката. Мъртвите клони също би трябвало да се махнат.

Глицинията разрешава да бъде подрязана в този момент. Препоръчително е да окастрим издънките от две или три пъпки на непряк дънер за здравословен разцвет напролет.

Птиците

Градинските птици са дейни през зимните месеци, само че поради студа имат проблеми с намирането на храната. Хубаво е да се уверим, че хранилките им в градината ни са чисти и се допълват постоянно с храна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР