Студени крайници: причини и препоръки Поради анатомичните и физиологичните характеристики,

...
Студени крайници: причини и препоръки Поради анатомичните и физиологичните характеристики,
Коментари Харесай

Студени крайници през по-голяма част от времето и какво да правите

Студени крака: аргументи и рекомендации

Поради анатомичните и физиологичните характерности, краката мръзнат повече от всички останали елементи на тялото. Това се дължи на обстоятелството, че в региона на крайниците на практика няма мастна тъкан и има доста малко мускули. Следователно, при студено време, в случай че нямате топли обувки, краката ви стават студени. При някои хора, краката са студени освен през зимата, само че даже и през лятото. Защо това се случва и какво да вършим в този случай?

Причини за студените крайници
Вегетативно-съдова дистония
Тази условна диагноза може да се сложи на 80% от хората. Дисхармонията в работата на симпатиковата и парасимпатиковата нервна системи води до нарушение на тонуса на кръвоносните съдове и вътрешните органи, което постоянно изисква лекуване с венотонични средства.

Ниско кръвно налягане
Мръзненето на крайниците е много постоянно срещан проблем при хипотониците. При ниско кръвно налягане кръвотокът се забавя.

Хипотиреоидизъм
С понижаване на функционалността на щитовидната жлеза в организма, всички процеси се забавят. Появява се хронична отмалялост и чувство за мраз.

Тип на тялото
Често краката на астениците са студени – слаби хора с стеснен гръден панер. Астениците имат малко сърце, заради което то не е в положение да обезпечи обикновено кръвоснабдяване на тялото.

Желязодефицитна анемия
При това заболяване е налице хипоксия. В тъканите има дефицит на О2, заради което се усеща мраз в крайниците (ръцете и краката).

Хелминтоза
Стомашно-чревните паразити отделят отрови, които въздействат на съдовия тонус.

Пушачи
Известно е, че никотинът предизвиква вазоспазъм.

Атеросклеротични съдови промени
Холестеролните плаки пречат на естествения приток на кръв.

Болести на гърба
Краката могат да мръзнат при остеохондроза, по-специално при прищипване на нервни окончания, което може да докара до чувство за мраз в крайниците и даже до изтръпването им.

Прием на някои медикаменти
Бета-блокерите предизвикват конвулсия на периферните съдове, което кара човек да почувства мраз, изключително в крайниците.

Какво да вършиме, в случай че краката ви са студени?
Ако забележите, че даже при топло време крайниците ви са студени, най-добре е да се консултирате с доктор, с цел да установите точната причина за този признак. Елиминирайки причинителя, вечно ще се отървете от този проблем.

Ето няколко рекомендации:
Тренирайте съдовете си. Контрастните процедури са идеални за това: противоположен душ или редуващо потапяне на краката в студена и топла вода. Също по този начин ще са потребни сауните и баните, в които след „ горещи “ процедури следва заливане със студена вода.

Занимавайте се със спорт. Упражнявайте се всеки ден. Изберете джогинг, аеробика, бързо вървене, плуване, колоездене и други типове физическа интензивност.

Опитайте се да се отървете от неприятните привички. Както бе упоменато нагоре, никотинът предизвиква вазоспазъм. Също по този начин, несъразмерната приложимост на алкохол и кафе визира съдовата система. По-добре е изцяло да ги изключите от диетата си.

Яжте вярно. В студения сезон яжте по-често тлъста морска риба (скумрия, сьомга, пангасиус). При понижен хемоглобин, дайте желание на артикули, които съдържат огромно количество желязо (месо, какао). За поддържане на естествената функционалност на щитовидната жлеза е нужен йод, който се съдържа в морските водорасли, морската сол, рибата и морските блага.

Пийте течности. Пийте задоволително течности (30 мл. на 1 кг телесно тегло). Ако увеличите количеството на употребяваната течност, това ще докара до нараснало кръвообращение.

Изберете верните обувки. Не носете обувки, които прилягат компактно към стъпалото. Това важи изключително за зимните обувки. Така топлообменът с околната среда протича по-интензивно, от което безусловно не се нуждаете. Ходилото в обувките би трябвало да се усеща свободно. Ако има известно въздушно пространство в обувките, тогава стъпалото ще се охлажда по-бавно.

Вижте още: Хумус с цвекло: съвършен за тези, които съблюдават пост

Закалявайте се. Пролетта и лятото са уместно време за започване на закаляващи процедури. Започнете с въздушни бани, като последователно преминете към обтриване и поливане с вода. Така освен ще подобрите съдовия тонус, само че и доста ще повишите имунната отбрана на организма!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР