Студът и резките температурни промени принудиха щъркелите, дошли в страната

...
Студът и резките температурни промени принудиха щъркелите, дошли в страната
Коментари Харесай

Пазете щъркелите, нощуват на земята, зоват свидетели чрез Фейсбук

Студът и внезапните температурни промени принудиха щъркелите, пристигнали в страната ни, да нощуват на земята .

Във Facebook се появи апел към водачите да бъдат деликатни. " Силният вятър е принудил идващите от юг ята щъркели да нощуват на земята , а не по клоните на дърветата и стълбовете. Птиците не виждат през нощта, допустимо е да излизат на пътя . Моля, внимавайте да не ги нараните!!! ", зоват природозащитници.

Малко по-късно от районната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) приканиха хората, в случай че открият бедстваща птица да подават сигнал до Регионална инспекция за опазване на околната среда, до горските стопанства или общината .

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) поучават жителите, намерили птица в безпомощно положение в обитаемоте места или към тях, да потърсят помощ на " зеления " телефон на съответната Регионална ревизия по околна среда и води (РИОСВ), да алармират в горските стопанства или в съответната община. Повод за апела им е намирането на бедстващи птици от типа Бял щъркел.

В страната има няколко избавителни центъра за диви животни и Регионална инспекция за опазване на околната среда може да потърси подпомагане за настаняването на откритите бедстващи птици . Има избран законов ред, напомнят от Министерство на околната среда и водите. Птиците се настанява с протокол и след възобновяване им се връщат в природата на мястото на намиране или на уместно място наоколо до него.

Белият щъркел (Ciconia ciconia), e предпазен тип , включен в Приложение №3 към член 37 на Закона за биологичното многообразие.

Щъркелите, както множеството птици, мигрират на юг не поради студеното време, а поради неналичието на храна и правят хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и инсекти. Въпреки по-студеното време в последните дни, достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма основна заплаха за птиците . Опасно би било единствено, в случай че птицата е с обледенени и замръзнали крила. В този случай има потребност от помощ , изясняват екоинспекторите.

Припомняме, преди ден стана ясно, че Сафет Халид от силистренското село Зарица е прибрал в скромния си дом няколко щъркела, с цел да ги избави от измръзване.
В тази част от страната времето е извънредно неприятно, с ниски температури, тук-там има поледици и сняг. В Исперих дърветата са заледени . Подобно събитие не си спомнят и хората в зрелост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР