Сценична треска“ разговаря с Йордан Камджалов часове преди концерта на

...
Сценична треска“ разговаря с Йордан Камджалов часове преди концерта на
Коментари Харесай

Йордан Камджалов: Коледа е абсолютна мистерия, една бяла магия



„ Сценична тресчица “ беседва с Йордан Камджалов часове преди концерта на „ Генезис оркестра “ на 18 декември в зала „ България “.  Оркестър с присъединяване и на доста българи, които работят  в разнообразни краища на света. Проектите, които до този момен са представяни пред българската аудитория са огромни и с присъединяване на хора „ Музикална лаборатория за индивида “, също образуван и управителен от Камджалов. Миналия сезон Оркестърът и хорът показаха „ Деветата симфония “ на Бетовен, по-късно „ Реквиема “ на Моцарт, единствено преди месец чухме и  Симфония „ Фауст “ от Лист. А тази седмица в зала „ България “прозвуча симфоничната поема „ Коледа “  на Димитър Ненов.
Това е мотивът за следващата ни среща с маестро Камджалов.

Великият Димитър Ненов препълва залата не по-малко от Моцарт и Бетовен, дори повече!!! 
Поклонът ми пред ренесансовия космополит Ненов е не по-малък от поклонът ми пред Ботев и Левски – написа във фейсбук Йордан Камджалов, а ние желаеме да разберем от къде идва този почит?

Ненов изтръгва от битовизма, от чернозема и изпраща и връща в родината, в в космоса…

 Снимка

Мисля си, че организирахме един предконцертен или предколеден разговор, ориентиран освен към " Генезис оркестра " и Димитър Ненов, освен към съответните неща, а потърсихме дълбокия смисъл в понятието „ Коледа “ и „ Рождество “ – велики правила, пречупени през погледа на композитора и диригента.

За Ненов и за мен Коледа е безспорна тайнственост, една бяла магия...

Нека да има светрина, дано да има Рождество дано на има промяна, филтриране, всеки който може да пали и да дава вяра, светлина очакване и религия...

 yordan_kamdgalov

Винаги, когато застане на пулта пред оркестър и  преди да вдигне ръцете си, Йордан Камджалов остава няколко минути в безмълвие. Какво се случва в този миг в съзнанието му?

Чувство на отговорност, което напира във всяка моя клетка. Момент, в който мобилизираш всичките си вътрешни сили, с цел да бъдеш в положение да проведеш силата заложена в партитурата.

А по какъв начин става активизирането на силите, посредством някаква магия, молитва, йога?

Смирение, което е предвождано от свръх интетзинет  труд… Защото в случай че една апаратура не е готова, ня не може да организира ток от високо напрежение, в този смисъл 99 % от работата е техническа подготовка и другото е примирение, с цел да може този ток да протече. 

Токът на Ненов, токът на Лист, токът на Бетовен, токът на Моцарт, няма значение на кого, значимото е да е висок ток. Това е изкуството, в което вярвам…
Ние сме единствено на 50 % от нашата цел!

Камджалов има вяра, че на България през днешния ден и е необходим нов Паисий, само че той би трябвало да бъде групов. Това е и посоката на неговите старания, за основаване на  " лаборатория " в която да се подтиква креативната сила на доста хора. Не е належащо всеки да бъде, диригент, цигулар или нещо особено. Достатъчно е да прави това, което прави по допустимо най-хубавия метод. Само по този начин обществото може да стигне до промяна. Какво още сподели диригентът, ще разберете, в случай че чуете цялото изявление в прикачения звуков файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР